Начало » Общност » Дворецът на културата и спорта във Варна – Един оригинал, няколко копия

Дворецът на културата и спорта във Варна – Един оригинал, няколко копия

Първата копка на строежа на ДКС е направена на 28 октомври 1966 г. Открит е на 16 септември 1968 г. По сградата са работили екип специалисти с ръководител арх. Стефан Колчев

От тогава Дворецът на културата и спорта във Варна е място, което е център на спортния и културния живот в града. Сред варненци сградата е известна като Спортна зала и с авангардната си визия, безспорно е един от най-ярките символи на морската столица.

Спортния комплекс разполага с 6 зали за тренировки и състезания, възстановителен център, фитнес зала, прес-център, модерен бизнес и шопинг център.
Зала „Конгресна“ има игрално поле с размери 50х25м. и височина 15 м.; електронно информационно табло за отчитане на реално, игрово време и резултати.
Комплекс „Младост“ е съставен от 5 самостоятелни зали, подходящи за тренировки. Чрез шумоизолиращи и електронно-управляеми завеси.
Непосредствено до залите за тренировка се намира зала „Палас Прес“. Подходяща за провеждане на пресконференции, анализи и разбори на спортни срещи и тренировки. Оборудвана е с видеотехника „Барковижън“, шрайбпроектор, подвижен екран, Hi-Fi уредба, високоскоростен достъп до Интернет.
Комплексът разполага и с 2 фитнес зали, оборудвани с модерни тренировъчни уреди.
Спортно-възстановителния център е обзаведен с необходимата техника за пълноценно възстановяване (сауни, тангентори) и рехабилитация на спортистите, както и с електролечение и физиотерапия.

Дворецът на културата и спорта има и голям шопинг център, предлагащ възможности за отдих и приятно прекарване на свободното време.

Днес Спортна зала може да се похвали с множество спортни събития и фестивали. Под покрива на Двореца са се провеждали много световни и европейски първенства, изложения и панаири, спектакли и концерти. Дори Тина Търнър изнася коцерт тук през далечната 1981 година.

Впечатляващата архитектура на варненската зала обаче се среща на още няколко места по света.

Пълно копие на Спортна зала – Варна същестува в Африка. Това е Националният арт център в Лагос – най-големият град в Нигерия. Всъщност сградата е проектирана от същият архитект – Стефан Колчев. Още по времето на строежа на Дворецът на културата и спорта във Варна, екип от Нигерия. Представителят на военното ръководство на страната и главния архитект на Лагос изявава желание за строеж на дворец в Лагос по повод организирането на Световният фесвиал на черното изкуство. След като са обиколили САЩ, Скандинавия и Европа, във Варна екипът за първи път вижда сграда, която ги удовлетворява като идея за строеж на планираната сграда. По този начин се появава двойникът на Спорнта зала – Варна.
С тази разлика, че нигерийското копие е четири пъти по-голямо от варненския оригинал.

Националният арт център в Лагос

Построена през 1977 година, като основен терен за Международния фестивал на черните изкуства и култура, сградата се е превърнала в основен център за сценични изяви в страната. На разположение са около 3000 седящи места, а допълнително в конферентната зала могат да се настанят около 700 души. В сградата се помещават още две кинозали, ресторант и бар.

Националният арт център в Лагос

Докато нигерийското копие на Спортна зала е съвсем легално, съществуват и други зали в света, сякаш откраднали идеята от архитекта. Зимният стадион в Калгари поразително прилича на нашия спортен дворец. Съоръжението има капацитет от 19 289 души и е открито през 1983 г. за да бъде домакин на хокей на лед и фигурно пързаляне за Зимните олимпийски игри през 1988.


Зимният стадион в Калгари

За двойник на Спортна зала може да се счита и Стадионът на мира и приятелството в Атина. Закритият стадион в гръцката столица е открит през 1985 година от гръцкия премиер Андреас Папандреу. Сградата е с капацитет 14 850 места и е използвана за финала на волейболния турнир на олимпиадата през 2004. Още през 1991 година стадионът е отличен със Златна награда от IAKS – Международна организация, оценяваща дизайна на съоръжения за спорт и свободното време.

Стадионът на мира и приятелството в Атина

,на европейско лека първенство поле церемониите п о откриването.. Този мулти употреба закрит спортна арена се намира в Фалиро, Пиреос. Това е централно място на крайбрежните зони Фалиро Олимпийски комплекс и е известен най-вече за това, че дълго време у дома съд на известния баскетбол Евролигата клуб Олимпиакос Пирея.

Уникалната архитектура на Спортна зала Варна явно впечатлява архитекти по цял свят.

Източник: Морето.нет

 
<
Budnavarna