Начало » Общност » Варненка зарадва ало измамници с близо 60 000 лв. Вижте съветите на полицията!

Варненка зарадва ало измамници с близо 60 000 лв. Вижте съветите на полицията!

Вчера преди обяд, са получени два сигнала за извършени телефонни измами, при които са пострадали жена на 58 г. и мъж на 78 г. от Варна.

 

И в двата случая е използвана добре позната схема за въвеждане в заблуждение, касаеща провеждането на полицейска операция за залавяне на извършители на измами и нуждата от съдействие на гражданите.

 

Жената предава на 14.02. сумата от 29 500 Евро и 725 лева, като нееднократно хвърля през терасата пари, а мъжът предава сумата от 2500 лева. По двата случая има образувано досъдебни производства.
ОДМВР – Варна напомня, че ситуация, в която служител на структурата звъни по телефона и иска пари, за каквато и да било цел или кауза, е абсолютно невъзможна. При нужда от съдействие от страна на гражданите, полицейските служители посещават на адрес същите и се легитимират по надлежния ред – с полицейски знак и карта.

 

Припомняме на гражданите на Варна, че не трябва да се доверяват на непознати гласове, звучащи от телефонната слушалка, които искат пари за различни цели – полицейска операция за залавяне на измамници, лечение или операция на близък, за освобождаване на колетна пратка от чужда държава, каквито са най- често използваните сценарии за телефонни измами.

 

Непознатият от телефонната слушалка не може да Ви нарани при телефонен разговор! Той не знае Вашето местонахождение и адрес! В дома си сте в безопасност!

 

При позвъняване от този род затворете слушалката! Изключете телефона от розетката и изчакайте известно време преди отново да го включите! Потърсете друга възможност да се свържете с полицията или с Вашите близки!
Не говорете с непознатия, който се опитва да Ви убеди да му дадете пари! Незабавно прекъснете разговора!

 

Източник: Варна24

 
<
Budnavarna