Начало » Култура » Откриват изложба „Спомен за Вулкан“

Откриват изложба „Спомен за Вулкан“

На 24 февруари от 18:00 часа в зала 5 на Градска художествена галерия-Варна ще се открие фотографската изложба на Саркис Саркисян „Спомени за Вулкан“.

„Изложбата отбелязва 10 годишнината от края на това, което наричаме „Вулкан“- обител на свободния дух на варненските творци от 80те години на миналия век.“, съобщават организаторите.

Изложбата ще открие варненския художник Георги Лечев в присъствието на автора.

Изложбата може да бъде видяна до 15 март.

От 1975 г. бившата фабрика Вулкан във Варна се превръща в една истинска фабрика за изкуство. В нея експериментът, бохемата и вдъхновението раждат една свободна територия на изкуството, в която група млади графици и художници като Стоимен Стоилов, Георги Лечев, Ванко Урумов, Милко Божков, Петьо Маринов, Венцеслав Антонов, Александър Капричев, Снежина и Емил Попгенчеви, Мария Зафиркова, Димитър Трайчев, Владимир Иванов, Венелин Иванов намират бързо свои последователи сред варненските художници. Вулкан се превръща в комплекс от ателиета, в който работят над 70 творци. Тяхното изкуство е оставило своите живописни следи по стените на сградите.

Известният варненски фотограф-художник Саркис Саркисян ги е видял като абстрактнa живопис, спомен за вдъхновението на художниците от Вулкан. Това не са картини, не са стенописи, не са графити, които проблематизират средата, това са постграфитите по стените на Вулкан. Те са документ на времето, а самите фотографски кадри на Саркисян са произведения на изкуството. Това са образи от спомен. Няма го Вулкан и без изкуството пространството е пусто.

 
<
Budnavarna