Начало » Общност » Опасен тунел свързва Бургас и Варна

Опасен тунел свързва Бургас и Варна

Тунел, изсечен в скала преди 100 години, е сред съоръженията с висок риск, които трябва спешно да бъдат ремонтирани. Трасето свързва Бургас с Варна и е предпочитано пред алтернативния път край морето, който е с много завои.

Възрастни хора в близкото село Билка разказват, че участъкът Айтос – Провадия е строен по време на Балканската война. Тогава е изсечен и тунелът. Разширяван е половин век по-късно, но и днес е предизвикателство за шофьорите.

Докато камионите минават по средата, колите чакат.

Ще има временна организация на движението
Миналата година е поставена нова преградна стена и мрежа, но камъни продължават да падат, защото от едната страна скалата се рони.

Проверка на пътната агенция е установила, че има течове, напукани и разхлабени скални късове. Тунелът е включен в проект за рехабилитация.

Местните се шегуват, че държавата не бърза с ремонта, за да не наложи да махне цялата скала – природна забележителност, която тук наричат „Овчата скала“.

От утре пътната агенция започва укрепване на скалния тунел. До сряда включително движението в участъка ще бъде ограничено, а трафикът – пренасочван през Обзорски и през Ришки проход.

 
<
Budnavarna