Начало » Братушки » Ася Иванова: Бият и обиждат българите в Украйна дори при честването на 3 март (ВИДЕО)

Ася Иванова: Бият и обиждат българите в Украйна дори при честването на 3 март (ВИДЕО)

Говорим за атентатите в Лондон, но не се казва нищо за ежедневните атентати в Украйна, от които страдат не само украинците, но и българите там. Това каза в „Денят на живо“ по Канал 3 журналистката Ася Иванова.
Тя гостува заедно с Любомир Данков от проект „Донбас“ във връзка с пребития и полят със зелена боя Василий Кащи, общински съветник в град Белгород в Украйна.
Той бе нападнат от активисти на Народен фронт след като отказа да гласува за отдаването на парцел за строеж на църква.
„Протестирахме пред украинското посолство, за да изпратим послание към тях – Украйна нарушава човешките права на хората“, каза Ася Иванова.
„От сънародниците ни там имаме информация, че тези украински националисти се движат и правят такива акции абсолютно безнаказано. И се подтиска всякаква проява на някаква различна национална принадлежност“.
Ася Иванова припомни и друг инцидент на поругаване на български паметник – отново в Белгород.
„Пак в Белгород, през февруари бе осквернен наш паметник в чест на Руско-турската освободителна война. На него те написаха „София – чемодан – вокзал“, тоест взимайте си куфара, и от гарата – посока София“, допълни Ася Иванова.
„Украйна е много близо до нас, там една от най-големите общности е българската, в хаоса сега всички се чувстват застрашени.
Българите, които живеят там, не смятат, че са сепаратисти. Както са ги наричали на тържествата послучай 3 март, когато са ги били и обиждали за това, че са изразили някаква признателност към Русия, продължи журналистката.
„Как да асоциираме Украйна с Европа, щом там се води война, а ние се правим, че не я виждаме тая война?
Българите там излизат на протест и казват „Моля ви, направете нещо!“
Защо никой от Европа не виждат атентатите, които се случват в Украйна всекидневно, защо не ги виждаме? Нашите българи няма да ни простят ако си затворим очите пред това“, завърши Ася Иванова.
 
<
Budnavarna