Начало » Общност » Спешните медици от Варна се включват в националния протест без да спират работата си

Спешните медици от Варна се включват в националния протест без да спират работата си

Медиците от Центъра за спешна и неотложна медицинска помощ във Варна ще подкрепят националният протест под надслов „Не на насилието“ без да прекъсват работата си, съобщи за Varna24.bg шефката на центъра д-р Мая Рашева.

Колегите й вече са сложили сини лентички, с които символично подкрепят националния протест, но екипите обслужват адреси и пациенти. Затова д-р Рашева изрази мнението, че едва ли ще има свободни хора, които да излязат и вкупом да изразят протеста си.
Д-р Рашева сподели още, че скоро във Варна не е имало фрапиращи случаи на агресия и физическо насилие над медици, но ежедневно екипите на Спешна помощ получават вербални заплахи за саморазправа.
„Изключително сме съпричастни към инициативата на БЛС, защото агресията и насилието стават все по-опасни. Докато преди години заплахи бяха отправяни предимно към спешните екипи, днес и в болниците често са нападани лекари, а там уж би трябвало да имат по-голяма защита. Тази рискова среда за работа може да предопредели решението на много млади лекари да се откажат от професията или да потърсят работа на по-спокойно място. При нас масово напускане няма, но колегите се борят ежедневно с трудностите. Не липсват и фалшивите сигнали всеки ден. Линейките ни са стари. Имаме 22 линейки, които са за подмяна. Всяка линейка изминава годишно по 1 млн. километра и са крайно амортизирани. Нужно им е и ново модерно оборудване, с което да бъде спасен при спешност живота на пациентите“, коментира д-р Рашева.

Припомняме, че днес е ден на лекарски протести срещу агресията. По-малко от седмица след като баща на новородено преби лекарка, защото отказала да му даде плацентата, стотици медици в цялата страна ще се включат под различна форма в протеста „Не на насилието!“
„Идеята е един път завинаги да спрем с агресията към хората, облечени в бяло. Хората, облечени в бяло работят за нашия живот или трябва да се обърна към всички останали – за вашия живот. Пазете техния. Не нарушавайте с вашите действия изконна ценност. Доверието между лекари и пациент. Защото във всеки един миг лекари, акушерки, сестри, зъболекари… Те се грижат за нашето здраве и за вашия живот. Пазете ги, защото те са ценни.“, заяви д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС, цитиран от Дарик.
Източник:Варна 24
 
<
Николай Караколев