Начало » Братушки » Правителството чака разрешение от ЕК за директна тръба за газ от Русия

Правителството чака разрешение от ЕК за директна тръба за газ от Русия

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че чака писмо от Европейската комисия, в което да се разреши отсечка от проекта за газопровод „Турски поток“ да идва директно към България, за да не бъдем зависими от Турция, съобщи БНТ.
Правителството чака разрешение от ЕК за директна тръба за газ от Русия

 

„Казах им, че аз ще си подпиша в лицето на министерството на енергетиката пътната карта за 15,7 милиарда куб.м. газ да влизат по „Турски поток“ в България. Сега чакам писмо от Европейската комисия дали ще ми разрешат да започнем преговори и за директна тръба към България, защото докато течаха тези процеси, всъщност целият регион стана зависим от Турция. Сега при тези отношения между Европейския съюз и Турция можем да си задаваме много риторични въпроси, кое е по-добре и кое е по-зле“, каза премиерът Борисов по време на годишната среща с посланиците на България в чужбина.

 

Междувременно от „Газпром“ съобщиха, че се ускорява изграждането на „Турски поток“ и вече започва строителството на втората тръба, която по план е предназначена за европейския пазар, информира „Ведомости“, позовавайки се на свой източник.

 

По данни на изданието вече са положени към 20-25 километра от втората тръба.

 

По план „Турски поток“ трябва да бъде с две тръби с капацитет от по 15,7 млрд. куб. метра годишно. Първата тръба е предназначена за турските потребители на руския газов гигант. Втората е предназначена за клиентите на „Газпром“ в Европа, но на този етап дори няма яснота накъде ще поемат тръбите, след като излязат на турския бряг.

 

Първоначалните планове бяха Европа да купува газ от „Турски поток“ от газов хъб на границата между Турция и Гърция. В последните дни обаче бяха подписани няколко споразумения за изграждане на съоръжения, които повтарят трасето на „Южен поток“, но този път от Турция, през България, Сърбия и Унгария до газовия хъб Баумгартен в Австрия.

 

До този момент „Газпром“ официално съобщи за началото на строителството на първата тръба на „Турски поток“. Преди седмици енергийният министър на Русия Александър Новак обясни, че са положени към 50 километра от трасето, чиято дължина е над 950 километра. Входната точка на турския бряг обаче все още няма.

Източник: Гласове

 
<
Николай Караколев