Начало » Общност » Няма опасност замърсяването с мазут да достигне Северното Черноморие

Няма опасност замърсяването с мазут да достигне Северното Черноморие

Украински кораб е най-вероятният причинител за замърсяването на плажовете по Южното Черноморие с втвърден мазут, съобщи за Радио Варна капитан Живко Петров-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация”. Той коментира, че засега не се очаква мазутът да достигне до Северното Черноморие, но ситуацията се следи от агенцията, коментира Петров пред репортера Даниела Стойнова.

Припомням, че от няколко дни по плажовете в Синеморец, Созопол, Равда се забелязват втвърдени топчета мазут, но без видимо замърсяване на водата. От асоциацията на концесионерите призоваха да бъде открита причината за замърсяването и проблемът решен, тъй като случващото се може да предизвика отлив на туристи в района. Морската вода е видимо чиста, но предстои днес да излязат резултатите за наличие на нефтопродукти. На концесионерите на плажовете е дадено предписание за незабавно почистване на плажната ивица, което да продължи до пълното отстраняване на замърсяването, каза Петров.

На южния плаж в Несебър и централния плаж в Равда бе извършена спешна проверка от екип на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда и Морска администрация в Бургас. Обходена бе цялата плажна ивица и е установено наличие на малки топчета от втвърден мазут, на места примесен с водорасли. Според очевидци топчетата са започвали да се появяват на пясъка след 15.00 часа вчера, допълни Живко Петров.

 

Източник:Морето нет

 
<
Николай Караколев