Начало » Интересно » Днес в Летния театър е най-зрелищният концерт от програмата на „Варненско лято“

Днес в Летния театър е най-зрелищният концерт от програмата на „Варненско лято“

Днес от 21:00 в Летния театър на Варна е най-зрелищният концерт от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2017.

Младежкият оркестър Филхармония „Пионер“ към Националния дворец на децата – София, ще поднесе на варненци и гостите на града празнична програма от творби на П. И. Чайковски, Г. Холст, Е. Григ, Г. Винтър, Ал. Райчев, В. Стоянов и Л. Денев – син. Диригент е Любомир Денев-син, солист е Андрей Петков – валдхорна. Концертът е с участието на Представителния духов оркестър на Военноморските сили на Република България с диригент Мирослав Трифонов. Събитието се осъществява със съдействието на Българската музикална асоциация.В програмата ще чуем световната премиера на Фестивална увертюра (посветена на Джон Уилямс) от Любомир Денев – син, популярната Сюита №1 „Пер Гинт“ от Едвард Григ, Фрагменти от балета „Хайдушка песен“ от Александър Райчев, Фарандола от „Арлезианката“, сюита №2 от Жорж Бизе, световна премиера на Ръченица (посветена на Петко Стайнов) от Ценко Минкин. Солистът Андрей Петков ще интерпретира произведението на Гилберт Винтер „Hunter’s Moon“- за соло валдхорна и оркестър, оркестрация на Николай Ризов. Финалът ще е впечатляващ с изпълнението на тържествената „Увертюра 1812“ от Пьотр Илич Чайковски. Увертюрата е написана в чест на победата на Русия в Отечествената война през 1812 г. с идеята да бъде изпълнявана на открито или в големи зали с многоброен оркестър. Тя вълнува публиката с бляскави музикални ефекти, а финалът с армейски салюти прави концертните вечери незабравими за присъстващите.

Специален подарък за варненци и гостите на морския град в годината, когато Варна е Европейска младежка столица, концертът на 26.07. в Летния театър е с вход свободен.

Източник: Варна 24

 
<
Николай Караколев