Начало » Политика » До 2300 лева месечна заплата за районен кмет във Варна

До 2300 лева месечна заплата за районен кмет във Варна

Корекция в размера на заплатите на районните кметове и кметовете на селата Звездица, Константиново, Казашко, Каменар и Тополи, гласува Общинският съвет на Варна.

Новите основни възнаграждения ще влязат в сила от 1 август, но няма да утежнят общинската хазна за 2017-та, стана ясно от предложението за решение.

Най-висока е основната заплата на кмета на район „Приморски“ Петя Проданова. Тя ще получава 2300 лева. Кметовете на „Одесос“ и „Младост“ – Георги Недев и Христо Христов ще вземат по 2200 лева месечно, а колегите им от „Аспарухово“ и „Владислав Варненчик“ – Калина Белмезова и Николай Костадинов, ще са със заплати от по 2000 лева.

По 1200 лева ще са основните трудови възнаграждения на кметовете на Звездица и Константиново. По 1450 лева месечно ще вземат кметовете на Каменар и Тополи, а за кмета на Казашко са предвидени 1100 лева.

Според документите, разгледани на днешната сесия на Общинския съвет, размерите на основните месечни заплати на кмета на общината и кметовете на райони и кметства не са променяни от 2009 година насам. До настоящия момент размерът им не е променян, въпреки възможността, която даде Постановление на Министерския съвет от 15 януари 2014 година за изпълнението на държавния бюджет на Република България, се казва в предложението на кмета Иван Портних.

Той припомня, че с документа бяха определени нови по-високи минимални и максимални размери на основните месечни заплати на кметове и заместник-кметове в зависимост от минимални и максимални размери на основни месечни заплати по нива и степени на служителите в държавната администрация.

Увеличението на заплатите на кметовете на райони и кметства няма да доведе до увеличаване на бюджета, тъй като е в рамките на годишния стандарт за делегираната държавна дейност по приетия бюджет за 2017 година, уверяват от администрацията.

Източник: Морето.нет

 
<
Николай Караколев