Начало » Интересно » БЧК – Варна с нов побратим от Червения полумесец

БЧК – Варна с нов побратим от Червения полумесец

Доброволци от Младежкия Червен кръст във Варна през септември ще гостуват за 10 дни в лагера край Ескишехир, който организацията на Червения полумесец в 750-хилядния турски град е изградила със собствени средства – над 2,5 млн. евро, за почивка на деца от социално слаби семейства и ученици с отличен успех. Това е първата крачка от бъдещото партньорство между Областния съвет на Червени кръст в морската столица и организацията на Червения полумесец в Ескишехир, договор за който подписаха днес (26 юли) във Варна регионалните председатели на двете хуманитарни организации – Илия Раев и Юксел Гиргин.

Варна е първият чуждестранен град, с който Турският Червен полумесец (ТЧП) от Ескишехир сключва Меморандум за разбирателство. Той предвижда бъдеща съвместна работа по програми и проекти на Евросъюза, сътрудничество за подпомагане на населението при бедствени ситуации, активни контакти между младежките структури на двете организации и партньорство във всички приоритетни дейности на БЧК и ТЧП.“Ние бихме искали да се възползваме от варненския опит в областта на водното спасяване, да усвоим Вашата методика за обучение на спасители, която е със световно признание“, заяви председателят на ТЧП – Ескишехир, Юксел Гиргин пред екипа на БЧК – Варна, и колегите си от делегацията. А Илия Раев призна, че мечтае кръводаряването в България да успее да достигне нивото на ефективност на донорството в южната ни съседка.

„В Турция няма недостиг на кръв. Там кръвта се събира и съхранява от Червения полумесец, който я раздава на болниците“, подчерта шефът на БЧК – Варна.

Гостите от Ескишехир получиха подаръци от варненските червенокръстци и изненадаха домакините с уникални ръчно изработени сувенири, направени от специален камък, който се среща само в района на техния град, а изделията от него имат антистресов ефект.

Източник: Варна 24

 
<
Николай Караколев