Начало » Интересно » Варна преди 139 г. на този ден: Издаде се заповед да се отворят кръчмите! Всеки взел бутилка ракия, котле вино и черпи

Варна преди 139 г. на този ден: Издаде се заповед да се отворят кръчмите! Всеки взел бутилка ракия, котле вино и черпи

На 27 юли, както всяка година, в двора на храма „Св. Архангел Михаил“ варненци си спомниха отново за далечната 1878 г., когато тук са били посрещнати войните от XIV Брянски полк на руската армия, начело с ген. Столипин. С молебен и поднасяне на цветя на паметника жителите на морския град отбелязаха 139-годишнина от Освобождението на Варна.

На тържествената церемония присъстваха кметът на Варна Иван Портних, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, районни кметове, консулът на руската федерация във Варна, варненци и гости на града.

Заради значението си на голям геостратегически, морски, крепостен и търговски център, Варна е последният освободен български град по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор. Свободата и е резултат на дълга дипломатическа война.

На 26 юли генерал Аркадий Столипин връчва заповедта, която лично взема от Цариград, на Фазлъ паша с думите: „А теперь убирайся из Варньi“.

На следващия ден, 27 юли, с много цветя, с хляб и сол и със сълзи на очи всички българи се събрали в двора на училището и църквата „Св. Архангел Михаил“ в очакване на освободителите си. Влизането в града се позабавило, тъй като портите на крепостта били залостени отвътре. Наложило се руски войници да се прехвърлят през Илдъз табия и след твърд разговор с турските пазачи да ги отворят. ХІV Брянски полк, начело с ген. Столипин пристигнала по обяд. В църквата бил отслужен благодарствен молебен, а учителят Димитър Станчев със слово изказал благодарността на сънародниците си.

По този повод в храма на светия Архистратиг се отслужва Божествена св. Литургия, а по-късно и благодарствен молебен.

Ето още какво се разказва за този ден във Варна преди 139 години:

„Издаде се заповед да се отворят кръчмите. Всеки взел бутилка ракия, котле вино-черпи. Войниците отговарят им-спасиба, братушка. През нощта целия град беше отворен, факли горяха…“

Такава я описват обстановката в празничния ден съвременниците на това историческо събитие. В спомените на свещеник Христо Върбанов четем следните паметни редове:

„На сутрешния ден Св. великомученик Пантелеймон чука се клепалото…Генерала ме извика и ми каза: „Батюшка, днес войските в 10 часа ще пристигнат в града. На уреченото време чува се музика, всеки българин със сърдечна радост и със сълзи на очи гледа да види отде ще се зададат освободителите. Посрещнахме ги с хляб и сол и аз с кръст в ръце. След като влязоха в града, застанаха на Ченгене пазар пред църквата Св. Архангел Михаил. 800 солдата влязоха в малката черква с едно знаме. Като нямахме тогава молебени, направих молебен на Пресвета Богородица…Генерал Столипин препяваше канона.“

Даскалът Димитър Станчев държи прочувствена реч пред освободителите:

„Вий, братя, едни по кръв и вяра, дойдохте и изпълнихте един християнски дълг, като оставихте бащи, майки, братя, сестри, жени, деца и домове. Дойдохте да освободите вашите братя от турското иго.“.

Днес кметът на Варна Иван Портних каза:

„По стара традиция сме се събрали тук под лозницата на духовно-просветния център, за да отбележим 139 години от Освобождението на Варна от турско робство. Това място е специално за всички нас, варненци, защото тук дедите ни са посрещнали с хляб и сол руските войски, предвождани от ген. Столипин. Радвам се, че днес сме заедно, за да отбележим този голям празник на града ни. Нека си пожелаем да бъдем достойни граждани на Варна и България и да бъдем още по-сплотени, водени от желанието си да вършим добри дела за града и страната ни. Честит празник!“.

Източник: Варна 24

 
<
Николай Караколев