Начало » Култура » 240 танцьори участват в Международния фолклорен фестивал

240 танцьори участват в Международния фолклорен фестивал

240 танцьори от осем държави Грузия, Македония, Перу, Полша, Турция, Индия, Колумбия и България участват в XXVI Международен фолклорен фестивал, който ще се проведе от 30 юли до 3 август във Варна. Проявата минава под мотото „Заедно днес и завинаги“ и се организира от Община Варна. През тази година участниците са селектирани между 40 ансамбъла от 28 държави, а от Перу идват за първи път в България, обясни на пресконференция днес Жасмина Василева, гл. експерт „МФФ и любителсто танцово изкуство“ към дирекция „Култура и духовно развитие“.

Официалното откриване ще се състои на 30 юли от 21ч. в Летния театър с концерт на всички гостуващи ансамбли и със специалното участие на фолклорен ансамбъл „Варна“ и ансамбъла на НГХНИ „Константин Преславски“. По три ансамбъла ще участват във фестивални вечери на 1-ви август – Македония, Грузия и Перу, на 2 август – Индия, Турция и Колумбия и на 3 август – Колумбия, Полша Грузия. Тържественото закриване е на 3 август с гала концерт на участниците и специално 30-минутно шоу от най-добрите изпълнение от трупата на Нешка Робева.

Две дефилета „Фолклорна плетеница“ ще се състоят на 30 юли от 18,30ч. от площад „Независимост“ до входа на Морската градина и на 3 август от 19ч. от хотел „Черно море“ до Летния театър. Два концерта ще има на 1-ви и 2-ри август от 20,30ч. в курортния комплекс Златни пясъци и един в район „Вл. Варненчик“ на 31-ви юли от 20ч. в читалище „П.Р.Славейков“.

Всички прояви са с вход свободен.

Източник: Варна 24

 
<
Николай Караколев