Начало » Общност » Инспектори спряха 37 асансьора във Варна, защото нямат телефонна връзка с техник

Инспектори спряха 37 асансьора във Варна, защото нямат телефонна връзка с техник

В края на миналата година изтече двугодишният гратисен период, в който в асансьорите трябваше да бъдат инсталирани аварийни алармени устройства, както и да бъдат покрити други норми за безопасност.

Правилата бяха приети през март 2014 година. Разговорните системи са необходими, защото при случай на инциденти в асансьорите обикновено няма добра комуникация с мобилните оператори, научи Moreto.net.

Устройствата дават възможност, когато асансьорът заседне, за директна връзка с фирмата, която обслужва съоръжението. Ако бутонът се натисне при отворена врата или нормално спряна машина, то аварийната сигнализация няма да задейства.

В края на миналата година от Българска асансьорна асоциация посочиха, че 90% от асансьорите не са готови с въвеждането на гласово устройство. От началото на тази пък съоръжения биват спирани от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) при липса на разговорно устройство или непокриване на други мерки за безопасност. Случаи на недобросъвестни стопани са установени вече и във Варна.

Колко са асансьорите във Варна

Във Варна има около 6000 асансьора в жилищни сгради и малко над 1000 в административни административни и обществено обслужващи здания.

Към момента са в ход проверките на асансьорите, чиито годишни технически прегледи изтичат или има подадени сигнали. Обитателите на жилищни блокове могат да проверят кога предстои проверка на асансьорите им, като видят срока на стикера за преминат годишен технически преглед, който задължително трябва да е поставен на видно място в кабината, обясниха от агенцията за Moreto.net.

Периодичните технически прегледи на асансьорите се извършват на всеки 12 месеца. Правят ги служители на ДАМТН за административни и обществено обслужващи сгради, а лица, получили лиценз да осъществяват технически надзор, обслужват асансьори в жилищни сгради и промишлени сгради.

Колко са спрените асансьори във Варна

При извършените технически прегледи на асансьори на територията на Варна от началото на годината са установени 37 съоръжения, на които няма монтирано аварийно алармено устройство. Всички те са спрени от експлоатация до отстраняване на констатираните несъответствия. Открити са и пет асансьора, на които не е монтирано аварийно осветление в кабината или осветление в шахтата на асансьора. Те също следва да бъдат спрени. Такива асансьори са най-вече в жилищни сгради.

За неизпълнения на изискванията се предявяват и съставят актове за административно нарушение на ползвателите и на фирмата извършваща поддържане, ремонтиране и преустройство на асансьори.

Кой има право да спира от движение съоръжение

Правомощия да спират от движение асансьори при констатиране на несъответствия имат само служителите на ДАМТН. Пускането на съоръженията става след като несъответствията се отстранят и се подаде заявление от ползвателите, придружено с платена държавна такса за извършване на извънреден технически преглед. Служителите на ДАМТН приоритетно се отзовават на такива заявления, за да се пусне максимално бързо асансьора в движение, след като неизправностите са били отстранени.

Кой има право да монтира система за аварийно известяване

Поддържането, ремонтирането и преустройването на асансьори се извършва само от лица вписани в регистъра на ДАМТН и получили разрешение за такава дейност. Правото да монтират аварийни алармени устройства в асансьорите имат само лицата, получили удостоверение за дейности по поддържане, ремонтиране и преустройване на асансьори.

 

Източник: Морето нет

 
<
Николай Караколев