Начало » Интересно » Намери се кой да ремонтира кораба „Академик“

Намери се кой да ремонтира кораба „Академик“

Опитите на Института по океанология към БАН да намери кой да ремонтира научно-изследователския кораб „Академик“ най-сетне се увенчаха с успех. След няколко неуспешни процедури изборът на изпълнител, който ще се ангажира с дейността, е вече факт. Според условията „Терем-КРЗ Флотски арсенал-Варна“ ЕООД ще трябва да изпълни класовия ремонт в рамките на 28 календарни дни и да подсигури гаранция от 12 месеца срещу общата сума от близо 950 хил. лева без ДДС. Това става ясно от решение на директора на института Снежанка Мончева, в което се определя изпълнителя.

На практика това се явява третият опит на Института да намери изпълнител за ремонта. Преди повече от половин година бе първото обявление на обществена поръчка. Не след дълго последва прекратяване на процедурата заради пропуски в техническата част и в условията на поръчката. Малко по-късно последва ново обявление. Появиха се трима кандидати за ремонта, но на финал се оказа, че нито един не отговаря на поставените изисквания. Стигналият най-напред в процедурата „Терем-КРЗ Флотски арсенал-Варна“ ЕООД предложи цена над допустимата от 950 хил. лева без ДДС, което доведе до отстраняването му. Така на финал не бе избрана нито една от фирмите. Така се стигна до процедурата без предварително обявление, в което покана бе изпратена до стигналия най-напред в класирането при предходната поръчка. Става дума за „Терем-КРЗ Флотски арсенал-Варна“ ЕООД.

По настоящем постоянната стоянка на кораба е на кей „Аспарухово“. Свидетелството за годност на „Академик“ е за акваторията на вътрешните морски води, териториалното море и ИИЗ на България, с отдалеченост от убежище до 20 морски мили и е изтекло в края на 2016-та.

Източник: Морето.нет

 
<
Николай Караколев