Начало » Интересно » Рушаща се съсобственост на Областна администрация-Варна с предписание за укрепване

Рушаща се съсобственост на Областна администрация-Варна с предписание за укрепване

Архитектурен паметник в Гръцката махала, сред чийто собственици е Областна администрация-Варна, се нуждае от аварийно укрепване. Състоянието на сградата и мерките, които трябва да бъдат предприети за запазването и обезопасяването й, са описани в уведомително писмо на главния архитект на Община Варна, научи Moreto.net.

Указания за аварийно-временно укрепване на зданието са разписани от специално сформирана комисия след извършване на проверка през май месец. При инспекцията е установено, че общото техническо състояние на фасадните зидове на сградата на ул. „Одрин“ 24 е лошо.

„Външно не се наблюдават съществени конструктивни нарушения. Компрометирани участъци има по корнизите, пиластрите, первазите на прозоречните отвори и подпрозоречната декорация. По фасадите от юг и изток мазилката е обрушена и отделена на места. От изток се наблюдават рушене по главния корниз и поражения от влага. Те са следствие от неизправното състояние на улука. На балкона по южната фасада е монтирано слънцезащитно съоръжение. Дограмата като цяло е в добро състояние, но боята отвън е олющена, дървените елементи са подложени на многократно мокрене, маджунът е опадал. Налично е окабеляване.“, гласят направените констатации.

Специалистите са издали предписани в срок до две седмици от получаване на указанията да се извърши обезопасяване на тротоара посредством поставяне на защитно ограждение от трайна ограда с минимална височина 1.50 метра по цялата дължина на фасадата по ул. „Одрин“ и по цялата ширина на тротоара. Освен това поради влошеното техническо състояние на сградата е необходимо извършване на консервационно-реставрационни работи след изработване на инвестиционен проект за фасадна реставрация. Срок за изпълнение 6 месеца след връчване на указанията.

Ако не бъдат предприети незабавни действия по обезопасяване на сградата, глобата е в размер от 500 до 1000 лева.

Източник: Морето.нет

 
<
Николай Караколев