Начало » Политика » Бойко Борисов във Варна: Мигрантската криза се получи заради недалновидна политика в целия арабски свят, ние сме против диктата

Бойко Борисов във Варна: Мигрантската криза се получи заради недалновидна политика в целия арабски свят, ние сме против диктата

Варна. Следващата криза беше мигрантската. Тя се получи, защото се води една изключително недалновидна политика в целия арабски свят. Категорично, всички ние сме против диктата. Това каза премиерът Бойко Борисов във Варна по време на Конгреса на европейските студенти демократи, предаде репортер на Радио „Фокус“-Варна.

„Нашите външни министри, заместник-външни министри на Европа трябваше да помислят какво следва, след като се свали диктата. Какво ще се случи с Ирак, Сирия, Либия, Йемен, Афганистан. И колко трилиона ще са необходими, ако един ден спре войната да се възстановят тези държави, за да може младите хора да се върнат там. Животът е днес. Те сега са на 20, 30 години, сега искат да живеят, сега искат да раждат деца, сега трябва да се развиват в кариерите си. Това е загубена кауза. Всеки един в тази зала има своята перспектива. Знае, че трябва да учи, да се развива, да участва в подобни семинари и в следващите години ще расте в кариерата. Стотици милиони са лишени от такава перспектива“, коментира Борисов. По думите му единственият им шанс е да бягат от войните и да отиват в Европа, където животът е хубав. „Има ли спор, че Европа е най-хуманната, най-човечната, с най-големите права и свободи за мигрантите, няма. Можеше ли да си позволим нашите европейски лидери да гледат как децата загиват в морето и вълните ги изхвърлят на брега.

И тук се сблъскаха двете позиции в Европа, че това не трябва да се позволява. Или че като част от вината за тези войни, трябва тези хора да се приемат и да им се даде най-нужното, за да им се запази животът“, допълни премиерът. По думите му позицията на България е била много ясна и точно тя в момента важи като правило. „Макар че преди 3 години никой не беше съгласен в Европейския съвет с моят план за спасяване от мигрантската криза. А то беше – първо на политическо, дипломатическо ниво, нашите лидери да се направи всичко възможно със САЩ, Русия, Турция, държавите които участват в тези кризи най-активно. Да седнат на масата на преговорите и политически, и дипломатически да решат кризата. Второ – през това време, хората, бягащи от войната, да бъдат настанени в центрове непосредствено до зоните на криза. Именно там ние да поемем разходите като ЕС, заедно с БЧК с Червения полумесец, да се грижим за тези хора, за да могат те да се върна обратно по родните си места след приключването на кризата и да въздигнат своите държави“, добави той. На трето място Борисов постави затварянето на границите на ЕС и всеки мигрант да минава през официалните контролно-пропускателни пунктове и там се разделят тези, които бягат от войната и трябва да им се окаже помощ, съответно и тези, които са икономически мигранти, да се приемат само ако някои ги иска да отидат там.

„Това горе-долу ми отне три години, нашата граница с Турция сме направили така, че освен през контролно-пропускателен пункт, всичко нелегално да бъде третирано като нарушители на граничната бразда. Още берем плодовете на конфликта и още дълго време ще ги берем тези прлодове, защото колегите от Вишеградската четворка не желаят релокацияата. А други държави, като България, казваме, че не искат да остават в България, искат Швейцария, Германия, Франция, няма да им правим затвори, за да ги задържаме насила. И в същото време и с австрийския канцлер като говорих, му казах, че няма как да се съгласим всичко, което е преминало нелегално в Европа, да бъде върнато в България. Даже се пошегувах – „нали не си ме представяш с баница да стоя на аерогарата и да посрещам мигрантите с добре дошъл“, каза още премиерът.
По думите му конфликтът между държавите в ЕС в момента е в много сериозна фаза по тази тема. „Надявам се, че с разум ще го перодолеем, защото след това може да възникнат проблеми с кохезионните фондове. А за Централна и Източна Европа тези фондове за жизненоважни. Но аз в случая съм благодарил нееднократно на Жан Клод юнкер и на всички в Европейския съвет, които гласуваха 160 милиона евра за България за опазване на външната й граница. Единствената държава, която получи целева от ЕК за доброто й справяне с този проблем“, заяви Бойко Борисов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

 
<
Budnavarna