Начало » Интересно » Алея на книгата във Варна: Ден втори и официално откриване

Алея на книгата във Варна: Ден втори и официално откриване

Втори ден Варна е домакин на най-голямото книжно изложение на открито в страната. „Алея на книгата“ се провежда вече седма година във Варна, а жителите и гостите на морската столица могат да посетят изложението всеки ден до 6 август от 10 до 22 часа.

Повече от 60 издателства и книгоразпространители са изложили своите заглавия в 19 шатри, разположени на пешеходната зона между хотел Черно море и Фестивален и конгресен център.

Изборът е огромен – близо 3000 нови заглавия на българския пазар, както и от огромно количество друга литература. За интереса към събитието през миналата година свидетелства броят на продадените книги. Те са 40-45 хил. броя. Привлекателни за купувачите се оказват многобройните отстъпки, които предлагат издателите. Дори нови заглавия могат да бъдат закупени с до 25% по-ниска цена. При по-голямо количество пък може да бъде направен договорка с издателя на място.

Поради дъждовното време церемонията по официалното откриване, което бе предвидено за вчера, ще се проведе днес от 16 часа в Литературен кът на пешеходната зона, научи Moreto.net

Любима част от „Алея на книгата“ е Литературният кът с премиери на книги, срещи с писатели и преводачи, дискусии, детски работилници.

Част от гостите му тази година са Борислав Мирчев, Владимир Димитров, Георги Томов, Димитър Тонин, Иван Димитров, Ивинела Самуилова, Ирина Вълчева-Кръстева, Людмила Людмилова, Михаил Вешим, преводачите Емил Минчев и Росица Цветанова, проф. Цветан Георгиев, Райна Пенева.

В културната програма на „Алея на книгата“ са включени 30 събития. Шест от тях са на варненски фирми. Издателство „Славена“ ще представи 4 тома за кметовете на Варна. Част от проявите ще се състоят в Литературен кът на пешеходната зона на бул. „Сливница“ (в близост до пресечката с ул. Стефан Караджа“). Част от гостите на къта тази година ще бъдат Ангел Ангелов, Борислав Мирчев, Владимир Димитров, Георги Томов, Иван Димитров, Людмила Людмилова и други. Достъпът до всички събития от културната програма ще бъде свободен.

УЧАСТНИЦИ:

Шатра 1 – Варненски издатели: Алекс Принт, Алфиола, Морски свят, Славена, Стено, Църковно издателство

Шатра 2 – Сиела, Хермес

Шатра 3 – Атеа, Коала прес, Персей, Посоки

Шатра 4 – Бард

Шатра 5 – АМГ, Инфодар, Книжарници „Приятели“, Кръгозор

Шатра 6 – Жануа ’98, Жар, Клевър Бук, Просвета

Шатра 7 – Ера, Унискорп

Шатра 8 – Фют

Шатра 9 – Анубис, Булвест 2000, Букохолик, Вакон,

Шатра 10 – Агата-А, Дамян Яков, Милениум

Шатра 11 – Емас, Рива

Шатра 12 – Жанет 45, Парадокс, Шамбала

Шатра 13 – Лабиринт, Лира Принт, Прес

Шатра 14 – Асеневци, Бяло Братство, Симетро, Хартиен свят

Шатра 15 – Артлайн Студиос, Колибри

Шатра 16 – Захарий Стоянов, Пан, Труд

Шатра 17 – Ай Си Ю, Ибис, Ина, Пергамент прес

Шатра 18 – Инле, Нов живот, Пух, Хелиопол

Шатра 19 – Ентусиаст, Ергон, Издателски център на НБУ, Списание 8

Източник: Морето.нет

 
<
Николай Караколев