Начало » Общност » Международният панаир на занаятите и изкуствата във Варна – най-голямото арт изложение в България!

Международният панаир на занаятите и изкуствата във Варна – най-голямото арт изложение в България!

На 01. 08. 2017 г. от 20. 00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина на Варна с концерт- спектакъл на Фолклорен ансамбъл „Варна“ ще бъде открито най-голямото арт изложение в България- Международният панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“. Тази година панаирът се провежда за 21-ви път. От 1 до 21 август в Морската градина на Варна ще се съберат талантливи майстори от цялата страна, които ще съживят българската история и традиции.

Всеки посетител ще има възможността да види отблизо красотата на ръчно сътворените творби на иконописци, тъкачи, дърворезбари, кожари, медникари, бижутери, майстори на чанове, носии и прекрасни кукли. Варненци и гостите на града ще могат да наблюдават на живо и да изпробват различни български занаяти. Гостите на Панаира ще имат възможността да опитат традиционен български мед, както и вкусен шипков мармалад.

В специално изградената галерия „Къщата на майсторите“, Асоциация „Булгарика“ ще представи утвърдени художници от Франция, Русия, Словения, Корея, САЩ, Германия, Армения, Румъния, България. Една от най-важните дейности на Асоциация „Булгарика“ е откриването, представянето и популяризирането на талантливи майстори.

Десетки, вече световно известни автори, са били открити и представени за първи път на Международния панаир на занаятите и изкуствата. В проект „Открития“ тази година ще бъде представена атрактивната и изящна майсторка на плетива Анита Драганова, която със замах и усмивка съчетава по неповторим начин красотата на традиционните тъкани със смелото съвременно светоусещане.

Следвайки основната си мисия- да съхранява и развива българските занаяти и изкуства, Асоциация „Булгарика“ представя още две направления в своята дейност.

В проекта „Да предадем занаят“ заедно ще тъкат своите слънчеви черги едни от най-добрите български тъкачи, учили се един от друг. Големият майстор Веселин Фесчиев ще работи стан до стан със своята ученичка, прославила се в цяла България с изключителния си талант Дарина Апостолова. До тях ще бъдат и нейните ученички, които също вече обучават тъкачи- Галя Николова и Милена Желязкова.

Проектът „Родове“ ще представи и другия начин за съхраняване и развитие на българските занаяти- предаването на занаята от баща на син, от майка на дъщеря, от дядо на внук…

Потомствените майстори на художествено стъкло Боби Коруджиков и дъщеря му Габи Коруджикова ще демонстрират как Родът развива духа и таланта. „Изкуството лекува“- На Международния панаир на занаятите и изкуствата Асоциация „Булгарика“ подава ръка на Православия център за духовно обгрижване на наркозависими „Отвори очи“, който чрез обучения по иконопис, стенопис, грънчарство и изработка на сувенири реализира трудовата си терапия.

В изградената Сувенирна палата, гражданите и гостите на Варна ще могат да гласуват за най-добрия сувенир. Първите петнадесет сувенира, събрали най-много гласове, ще бъдат подредени на пресконференция на 18 август, на която журналистите и операторите ще определят кои ще са победителите в конкурса „Сувенири“. От 1 до 21 август Варна ще пулсира с ритъма на българското сърце. Елате и вижте!

 

Източник; Варна 24

 
<
Николай Караколев