Начало » Интересно » 240 танцьора от цял свят дефилират на започващия утре международен фолклорен фестивал във Варна

240 танцьора от цял свят дефилират на започващия утре международен фолклорен фестивал във Варна

От утре – 30 юли до 3 август Варна е домакин на 26-то издание на Международния фолклорен фестивал.

По традиция фестивала се открива с дефиле на участниците. Точно в 18.30 часа 240 танцьора от различни краища на света ще тръгнат от площад „Независимост“, преминавайки през пешеходната зона.

В петте дни морската столица ще поднесе на жителите и гостите на града истинска експлозия от танц, музика и атрактивни костюми.

Публиката ще има възможност да проследи всички изяви на участниците от 8 държави напълно безплатно. Ансамблите тази година са подбрани от общо 40 кандидати от 28 държави, предаде репортер на Moreto.net.

Одобрените са от Европа, Азия и Латинска Америка. Грузия ще вземе участие със студентски ансамбъл, който до момента не е идвал във Варна. Формацията от Перу също за първи път ще гостува у нас. Колумбия ще се представи с ансамбъл от родния град на Шакира. С голям концертен състав ще участва Полша. Сред гостите на фестивала ще бъдат групи от Македония и от Турция. Място в програмата ще намери и ансамбъл от Индия. България ще представи фолклорен ансамбъл „Варна“, както и група възпитаници на Хуманитарната гимназия.

В рамките на фестивала ще се състоят общо 14 концерта. Началото ще постави официалното откриване от 21.00 часа в Летния театър. В същия час и на същата сцена през оставащите дни до 3 август умения ще покажат чуждите състави. Програмата предвижда съпътстващи мероприятия на „Раковина“, както и на сцени във „Владиславово“ и на „Златни пясъци“.

Във фестивала ще се включат общо 240 танцьори. Те ще се превърнат в истинска цветна атракция по време на двете дефилета, които са заложени в рамките на фестивала.

Първото ще се състои на 30 юли от 18.30 часа и ще премине от площад „Независимост“ до входа на Морската градина. На 3-ти август пък ансамблите ще дефилират от хотел „Черно море“ до Летен театър.

Източник; Морето нет

 
<
Николай Караколев