Начало » Култура » Премиери на Алеята на книгата във Варна

Премиери на Алеята на книгата във Варна

Редица премиери на книги предстоят тези дни в рамките на изложението „Алея на книгата“, което се провежда във Варна.

Романът „Отлъчване“ на Николай Терзийски, когото критиците определят като следващия голям автор след Милен Русков, ще представи своята книга днес – 31 юли от 19.00 в книжарница „Сиела“ във Фестивален и конгресен център.

Само месец и половина след излизането му на книжния пазар, дебютният роман на Николай Терзийски получи редица позитивни оценки в литературните среди и в медиите.

Издателката на книгата Божана Апостолова признава: „Всеки издател си има свои слабости – тази книга и този автор са моята слабост. Ще попитате защо. Този млад автор има вече свой собствен стил, дълбочини и плитчини, в който той търси смисъла, изгражда плътни осезаеми образи и дори ни завърта в мистицизма на едно време, което е близко до всеки от нас. Прочетете ли този роман, ще го почувствате като част от вас.“

Според писателя Иван Кулеков: „В „Отлъчване“ има нещо библейско. Но то не е в описанието на животите и смъртите на един български род, а в търсенето и разкриването на божествената човешка същност. Аз вярвам, че всички – съзнателно или подсъзнателно, през целия си живот се опитваме да проумеем точно тази си връзка с Бога. В този смисъл книгата на Николай Терзийски не е отлъчване, а приобщаване. Докато я четем, а и дълго след това, ние се чувстваме приобщени не само към неговия свят, а към нашия общ духовен мир.“

Самият Николай Терзийски определя „Отлъчване“ като роман на разкъсаните връзки и разбърканото като в смес за палачинки време: „Роман, който започва с края на света. И пътува с векове назад, към началото. По време на това пътуване читателят е въвлечен в лабиринт от истории. Истории за древна любов, за раздели и смърт, за разминавания и грешки, за грехове и предателства; за самотата на единствените деца, за вглъбеността в миналото и за илюзиите на бъдещето, за отхвърлянето на обикновеното и търсенето на неповторимото, за оцеляването на духа във времето.“

Представянето на „Бохемските кафенета на соца“ от Мариана Първанова, една нашумяла книга, която обиколи всички столични медии, в търсене и на варненските бохемски средища, е утре – 1 август от 18 часа в Дома на архитекта.

С любимия някога коняк „Плиска”, бонбони „Черноморец” и лимонови резанки ще се върнем в недалечното минало по време на варненската премиера на книгата „Бохемските кафенета на соца”. (изд. „Гутенберг”). Представянето на това любопитно четиво за бохемските живот на соца е на 1 август, от 18.00 часа в Дома на архитекта (ул. “Мусала” 10). На премиерата ще присъстват авторката Мариана Първанова, представители на издателство „Гутенберг”, архитекти, художници, писатели, журналисти.

Но защо коняк „Плиска”? Защото коняк с бучка захар е било най-модното питие сред интелектуалците в легендарния „Бамбук” през 60-те години на ХХ век. За този и още много други любопитни факти разказва Мариана Първанова в своята книга. Това е първи опит да се съберат на едно място сведения за местата, където обичали да се събират представители на културния елит в периода 1944-1989. За своите спомени от емблематичните „Кристал“, „Кравай“, „Яйцето“, „Феята“ и „Бразилия“ си спомнят повече от 20 известни творци, сред които популярни имена като Кирил Маричков, Богдана Карадочева, Ириней Константинов, Любен Зидаров, Стефан Илиев-Чечо, Михаил Вешим и още много други.

В София бохемските обиталища са били повече от 40, но такива места е имало във Варна, Пловдив, Бургас, Русе и други градове на страната. Домът на архитекта във Варна е бил точно такава емблематична територия за творчески и приятелски срещи. За него и за други любими места на бохемата в морската столица ще си поговорим по време на премиерата. Кои са били архитектите и личностите, белязали Варна със своето артистично присъствие през онези години и оставили неизгладим спомен в историята на града.

 

Източник: Морето.нет

 
<
Николай Караколев