Начало » Интересно » Варна посреща днес Международния панаир на занаятите

Варна посреща днес Международния панаир на занаятите

За 21-ви път Варна е домакин на най-голямото изложение за изкуства и занаяти в България – Международния панаир на занаятите и изкуствата.

Изложението, което започва днес – 1 август, ще представи талантливите български майстори на красиви дърворезби, слънчеви черги, рисувано стъкло и коприна, иконопис, везани носии и шевици, пластики и витражи, текстилни пана и художествени произведения от керамика, кожа и камък, ръчно изработени бижута от сребро, стъкло, перли, полимерна глина и накити от полускъпоценни камъни, сладкогласни чанове, шарени чорапи и прекрасни кукли… Около изкусните майстори ще има и традиционен български мед, и шипков мармалад, и разбира се неотменната българска роза.

В специално изградената галерия „Къщата на майсторите“, заедно със самоуките автори Асоциация „Булгарика“ ще представи и утвърдени художници от Франция, Русия, Словения, Корея, САЩ, Германия, Армения, Румъния, България.

В Проекта „Да предадем занаят“ ще бъдат представени майстори, които именно на панаира във Варна за първи път са се докоснали до стана, до длетото, а вече са творци с голяма известност. И са учители на други талантливи българи. Учителите и техните ученици ще видите от 1 до 21 Август.

Проектът „Родове“ ще представи и другия начин за съхраняване и развитие на българските занаяти- предаването на занаята от баща на син, от майка на дъщеря, от дядо на внук.

От първи август подредената Сувенирна палата за Конкурса „Сувенири“ ще очаква варненци и гостите на града да участват в оценяването на най-добрия сувенир.

Източник: Морето нет

 
<
Николай Караколев