Начало » Общност » БЧК–Варна: При попадане на мъртво вълнение трябва да се плува успоредно на брега

БЧК–Варна: При попадане на мъртво вълнение трябва да се плува успоредно на брега

Туристите трябва да слушат спасителите на плажа и да се съобразяват с указанията им. Ако морето е опасно и флагът е предупреждаващ, да не се влиза навътре. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Мариана Петрова, специалист по водно спасяване към БЧК – Варна. Една от опасностите, които крие морето, е т.нар. мъртво вълнение. При попадане на мъртво вълнение е изключително важно да се запази спокойствие.

„Мъртвото вълнение те тегли навътре, ако плуващите усетят такава тяга, трябва да излязат незабавно от морето. При попадане на мъртво вълнение трябва да се плува успоредно на брега“, посочи експертът. Мариана Петрова допълни, че ако плувецът е с по-големи възможности, може да се остави на течението, което не е навсякъде, и след като премине, да излезе от морето. „За по-слабите плувци е добре в такива моменти да не са толкова смели и да бъдат внимателни, за да не им се налага да се справят в подобна ситуация. Да се вслушват в указанията на спасителите, те затова са там – да пазят живота и здравето им“, каза още Мариана Петрова. Тя подчерта, че спасителят е много важна фигура на един плаж, но често туристите не се съобразяват с указанията му и влизат в морето при вълна и червен флаг. За да не се саморазправят с туристите, често спасителите търсят помощ от обхождащите двойки полицаи. „Туристите имат по-голям респект към полицията, отколкото към спасителя. Това означава, че трябва да се работи съвместно“, допълни експертът.

На 2 август Българската православна църква почита по стар стил паметта на св. пророк Илия. Според народното поверие на Илинден не се ходи на плаж, защото морето взима жертва на този ден. От днес времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Докато преброиш до пет, вълната те удря и след това те дърпа навътре. Илинден идва с мъртва хватка на морето, казват старите рибари.

Източник; Морето нет

 
<
Николай Караколев