Начало » Братушки » Втората международна танцово-балетна GRAND DANCE ACADEMY бе открита в „Камчия“

Втората международна танцово-балетна GRAND DANCE ACADEMY бе открита в „Камчия“

В Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ започна втората международна танцово-балетна академия GRAND DANCE ACADEMY. В нея участват талантливи момичета и момчета от 8 до 18 години от Русия, Беларус, Турция, Ливан, Абу Даби, Чехия и България. Организатори на събитието са Жокер Медия и СОК «Камчия». Новото през тази година са майсторските класове не само за участниците, но и за преподаватели по класически балет. Те ще се водят от световно известни имена в танцовото изкуство.

След подготвителните мастър класове през седмицата, ще се проведе и фестивалът GRAND DANCE ACADEMY. Неговото начало ще постави Националната опера и балет с постановката с 30-годишен световен триумф – „Зорба гъркът“, по музиката на Микис Теодоракис. Балетът ще гостува на 8 август в Амфитеатъра на комплекс „Камчия“. Билети за прекрасната постановка може да закупите от Туристическия рекламно-информационен центът в „Камчия“ и в мрежата на eventim.bg.

Академията в „Камчия“ стартира с ежедневни мастър класове и подготовка на участниците за състезателната програма. Часовете по класически танц, народен и характерен танц, съвременен танц се водят от преподаватели на Академия на Большой театр.

Председател на журито на фестивала е проф. Марина Леонова – ректор на Московската държавна академия по хореография, художествен ръководител на лятна интензивна програма и мастър-педагог по класически танц.

В състава присъстват имена, като:

Гедиминас Таранда (Русия) – Заслужен деятел на изкуствата на Русия, основател и художествен ръководител на Имперски руски балет;

Елена Андриенко (Русия) – Прима-балерина на Большой театр и Заслужила артистка на Русия;

Вадим Писарев (Украйна) – Художествен ръководител на Държавния академичен театър за опера и балет и балета „А. Б. Соловьяненко“ в град Донецк, основател и ръководител на международния фестивал „Звезды мирового балета“.

Владимир Малахов (Германия) – Художествен ръководител на Държавния Академичен театър за опера и балет и балета „А. Б. Соловьяненко“ в град Донецк, основател и ръководител на международния фестивал „Звезды мирового балета“.

Набухиро Терада (Украйна) – Народен артист на Украйна. Художествен ръководител на Киевското държавно училище по хореография;

Сара-Нора Кръстева (България) – от 2009 г. става най-младият директор на Националния балет. Носител е на наградите Кристална лира, Сребърен ритон, Золотая муза и Златно перо.

Маша Илиева (България) – Прима балерина на Националната опера и балет в София. Директор на Националния балет в периода 2001 – 2003 г. Преподавател по исторически танци и класически репертоар в Музикалната академия „Панчо Владигеров“ в София.

На финала участниците и победителите в отделните категории ще получат дипломи и подаръци, както и множество награди. Специалната Гран-При е покана за обучение в знаменитата школа на Московската Държавна Академия по Хореография.

Очаква ни и гала-концерт, с участието на всички призьори, който се превръща в стилен празник, изпълнен с изящество и красота.

Източник: Варна 24

 
<
Николай Караколев