Начало » Общност » Наслада за меломаните във Варна: Moderato Cantabile на Лехнер и Кутюрие слага началото на четвъртия фестивал RADAR

Наслада за меломаните във Варна: Moderato Cantabile на Лехнер и Кутюрие слага началото на четвъртия фестивал RADAR

За истинските меломани отдавна е ясно, че концертът на дуото Аня Лехнер – Франсоа Кутюрие, с което започва четвъртото издание на фестивала RADAR е един от най-важните акценти на цялото варненско музикално лято.

От 20:00ч. тази вечер в залата на Градска художествена галерия ще чуем едно класическо наглед съчетание – пиано и виолончело, в което всъщност няма да има нищо класическо. Това казаха на среща с медиите във Варна двамата музиканти, създали Moderato Cantabilе.

Техните изпълнения са съчетание от интерпретация на мелодии и творби на любими композитори на Лехнер и Кутюрие и на импровизация, която във всеки концерт е различна. Дуото я определя с усмивка като камерна импровизационна музика. Публиката обаче на практика не може да разбере коя музика е написана от мистични композитори като Гурджиев и Момпоу и кое е плод на моментното вдъхновение на виртуозните музиканти, познати и от Тарковски квартет.

Артистичният директор на RADAR, прочутият български пианист Димитър Бодуров не скри, че за него е сбъдната мечта фестивалната програма да включва изпълнители на от легендарния лейбъл за съвременна класическа музика – ECM. Той е създаден от Манфред Айхер – неколкократен носител на Грами за продуцентство в класическата музика. ECM е и комапнията, показала на света имена като Ян Гарбарек и Кийт Джарет и от своето създаване през 1969 става синоним за естетика, която балансира безгранично творчество с безкомпромисна последователност.

Новото, четвърто издание на фестивала RADAR, който представя съчетанието на музика, визуални изкуства и звукови технологии, е най-богатото до момента. В програмата му има седем изключителни концерта, както и амбициозна съпътстваща програма с поредица от лекции, работилници и още много изненади за публиката, която с тях може да стане истински участник в събитието.

Източник; Петел

 
<
Николай Караколев