Начало » Общност » Доброволци от БЧК – Варна „се целят“ в програмите на Европейската космическа комисия

Доброволци от БЧК – Варна „се целят“ в програмите на Европейската космическа комисия

Константин Николов и Габриела Томова, доброволци от младежката организация на БЧК – Варна, търсят начин да станат част от космическите програми и да полетят към звездите. Това стана ясно по време на срещата на повече от 20 млади червенокръстци и активисти от областната организация на БЧК с космонавтите, които гостуват в България.

В централата на БЧК – Варна, първият български космонавт Георги Иванов, космонавтът-изследовател Красимир Стоянов и летците-космонавти от Русия и Куба – Александър Александров и Арналдо Томайо Мендес, разказаха интересни истории от „кухнята“ на професията и провокираха интереса на младежите да тръгнат по техния път.

Как се става космонавт, какво е мястото на жените в Космоса, ще се реализира ли скоро мисията до Марс, бяха само част от въпросите, на които гостите отговориха изчерпателно. На евентуалните си бъдещи колеги те дадоха и конкретни практически съвети – че най-бързият път към звездите включва: отлично средно и висше образование, владеене на езици, сред които и руски, висока мотивировка, добра физическа подготовка и идеално здраве, воля и писмо до Европейската космическа агенция в Естек, Холандия.

Председателят БЧК – Варна, Илия Раев връчи на четиримата космонавти почетни грамоти от името на председателя на националната организация на Червения кръст акад. Христо Григоров и плакети от Областния съвет на БЧК в морската столица.

 

Източник: Moreto.net

 
<
Николай Караколев