Начало » Полезно » РЗИ: Няма бум на заразни болести във Варна

РЗИ: Няма бум на заразни болести във Варна

За периода 28.07.2017 г. – 03.08.2017г. регистрираната в РЗИ – Варна остра заразна заболeваемост се движи в характерните за сезона граници.

Регистрирани са 55 случая на чревни инфекции срещу 63 от предходната седмица, като през настоящите дни чревните инфекции са представени от: 48 ентероколита, 2 случая на ротавирусни ентерита, 1 случай на салмонелоза, 2 случая на дизентерия, 1 случай на колиентерит и 1 случай със съмнение за остра вяла парализа.
От въздушно-капковите инфекции /без грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ)/ са регистрирани 13 лица срещу 21 за предходната седмица, представени от: 9 случая на варицела, 1 случай на скарлатина и 3 случая на менингити. Случаите с диагноза ОРЗ се запазват – 73 и за двете проследявани седмици.
С диагноза Грип в Инфекциозна клиника на МБАЛ „Св. Марина“ няма постъпили за лечение пациенти. През изминалата седмицата няма регистрирани случаи на заболели от Лаймска болест и Марсилска треска. Има съобщени с бързи известия 19 лица, ухапани от кърлеж. В биологичната лаборатория на РЗИ – Варна е постъпил за изследване 1 кърлеж.
В имунизационния кабинет през отчетния период са преминали общо 65 лица. Проведени са общо 32 имунизации. С ваксина против жълта треска са обхванати 7 лица. В Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС) са изследвани и консултирани 24 лица. Извършени са 57 епидемиологични проучвания на болни с остри заразни болести (ОЗБ).
Радиофизичните и радиохимични изследвания на отдел „Радиационен контрол“ С двукратно измерване в работни дни пред РЗИ – Варна се следи нивото на естествения радиационен гама-фон. През изтеклия период стойностите на гама-фона са нормални и варират между 0,09 и 0,11 микросиверта за час. Отклонения извън нормалните флуктуации на гама-фона не са констатирани.
Източник: Varna24
 
<
Николай Караколев