Начало » Общност » Държавата помага със 126 млн. за развитието на Варна

Държавата помага със 126 млн. за развитието на Варна

Държавата ще помогне със 126 млн. лв. за развитието на Варна.

Проектите предвиждат нова сграда на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“, ремонт на IV езикова гимназия „Фр. Ж. Кюри“, разширяване и ремонт на бул. „Левски“ – от ул. „Подвис“ до ул. „Девня“, изграждане на продължение на бул. „Сливница“ – в участъка между бул. „Янош Хуняди“ и бул. „Атанас Москов“, и качване към АМ „Хемус“.
При необходимост ще бъде осигурен безлихвен кредит за новата сграда на библиотеката. Това стана ясно по време на работна среща между премиера Бойко Борисов, вицепремиера Валери Симеонов, министрите на транспорта и на финансите – Ивайло Московски и Владислав Горанов, с кмета на Варна Иван Портних.
Източници на финансиране – държаен бюджет, общински бюджет, Европейска инвестиционна банка. В началото на разговорите кметът направи презентация на проектите, които ще бъдат реализирани в морската столица, като подчерта, че стратегическите приоритети за града са развита икономика, създаване на модерна градска среда, превръщане на Варна в дестинация за 4 сезона и в град на знанието.Правителството ще подпомогне за разрешаване на инфраструктурните проблеми, които към момента не позволяват на града да се развива, защото Варна заслужава перспектива, категоричен бе премиерът Бойко Борисов.

На разговорите присъстваха и лидерът на КНСБ Пламен Димитров, областният управител Стоян Пасев, председателят на ОбС Тодор Балабанов, народни представители, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, зам.-кметове, кметове на райони, общински съветници, ръководители на университети, училища, културни институции и др.

 

 
<
Николай Караколев