Начало » Девня » До броени дни започва утилизацията на тежките фракции от бившия завод „Полимери“

До броени дни започва утилизацията на тежките фракции от бившия завод „Полимери“

Резервоарът, в който прехвърлихме промишлените количества трихлоретан по време на бедственото положение във фалиралия завод „Полимери“, е надежден и може да издържи тежките фракции в рамките на година и половина – две. Това заяви кметът на Община Девня Свилен Шитов при посещението на премиера Бойко Борисов в Индустриална зона-юг в града, с което даде да се разбере, че процедурата по извозването и утилизацията на опасните вещества във Франция няма да надхвърли безопасния срок.
Тя започва до броени дни и ще отнеме 10 месеца, след като правителството отпусна за целта близо 15 млн. лева, обяви областният управител на Варна Стоян Пасев. Той допълни, че държавата ще се присъедини към несъстоятелността и ще се нареди на опашката на кредиторите, въпреки че в завода вече не е останало почти нищо за продажба. „Не е честно да събираме пари, за да плащаме за стари бакии“, коментира премиерът Бойко Борисов.
„Всичко в завода е разграбено и унищожено, а собствениците му карат мерцедеси и майбаси и ни дават оценка“, заяви министър-председателят по адрес на бившите акционери на предприятието Николай и Евгения Баневи. „Тук е закупена инсталация за утилизация на трихлоретан, която след приватизацията на „Полимери“ е продадена в Румъния“, припомни министър-председателят.

Досъдебните производства за приватизацията на „Полимери“ са в доста напреднала фаза, заяви премиерът след проведен телефонен разговор с обвинител №1 тази сутрин. „Убеден съм, че главният прокурор Сотир Цацаров ще направи така, че от неизвестен извършителят на грабежа на цял един завод – гордост на Балканите, ще стане известен“,  каза още Бойко Борисов.

Пред медиите кметът Свилен Шитов подчерта, че площадката, в която се съхраняват тежките и силно токсични фракции, е обезопасена по време на обявеното през март т.г. частично бедствено положение. Обваловката е ремонтирана, така че при евентуален теч тежките фракции да не попаднат в подпочвения слой и оттам във водоносния хоризонт. Освен това целият обект е оборудван с камери за видеонаблюдение, ограден е и е пожарообезопасен, посочи Свилен Шитов.

„Благодаря, че сте тук, за да може да кажете на хората, че могат да спят спокойно и по-най-бързия начин ще ги избавим от това зло“, обърна се премиерът към присъстващите журналисти.
Източник:  Пресслужба Община Девня
 
<
Николай Караколев