Начало » Общност » Спасяват повече хипертоници вместо удавници по варненските плажове

Спасяват повече хипертоници вместо удавници по варненските плажове

За разлика от други години, през сезон 2017 по варненското крайбрежие няма много инциденти с потенциални удавници в морето. Последната случка, в която се е наложила намеса на плажните медици е от 1 август. 17-годишна чужденка влязла да плува в морето пред Южния плаж, но започнала да се дави.

След като била извадена от спасителите, медици от ДКЦ „Св. Климентина“ я реанимирали на място, а впоследствие била отведена в болница „Св. Марина“. Скоро след това обаче момичето било изписано без опасност за здравето. Това обясни за Moreto.net шефът на здравното заведение, което отговаря за медицинското обслужване по плажовете във Варна и на „Златни пясъци“, „Св. Св. Константин и Елена“, „Кабакум“, д-р Иван Иванов.

Според него, на фона на малкото случаи на удавници, лекарите край морето тази година все по-често оказвали помощ на слънчасали туристи и хора с високо кръвно налягане.

През изминалите дни докторите на плажа помогнали на 3-годишно детенце, което колабирало на пясъка. Малчуганът бил оставен твърде дълго незащитен под жаркото слънце от родителите си, които са чужденци.

По няколко сигнала на ден отработват медиците и заради хора, вдигнали високо кръвно на плажа. Последният случай е от тази сутрин около 9:30 часа. Възрастен мъж потърсил помощ на „Златни пясъци“. Впоследствие апаратът отчел опасните стойности 180 на 110. Оказало се, че летовникът е чужденец. Той забравил да си изпие хапчетата преди да стигне до пясъка. Наложило се да му бият инжекция за сваляне на кръвното.

Д-р Иванов призова хората да бъдат по-внимателни, преди да се насочат към плажната ивица. Да не прекаляват с дългото излагане на слънце ако имат здравословни проблеми. Той припомни и, че през този месец морето започва да става опасно. Възможно е да се появи мъртво вълнение и плажуващите трябва да проявят повече предпазливост когато влизат да се къпят.

 

Източник: Варна 24

 
<
Николай Караколев