Начало » Общност » Запечатаха над 30 обекта във Варна и курортите след съвместни проверки на НАП и полицията

Запечатаха над 30 обекта във Варна и курортите след съвместни проверки на НАП и полицията

От началото на юли досега 31 туристически и търговски обекта са били запечатани във Варна, курортите и областта след съвместни проверки на НАП и полицията във Варна. Това съобщи днес комисар Даниел Пашов, началник на ОД МВР Варна.

Междуведомствения координационен център е извършил 3990 проверки, при които са констатирани 254 нарушения.
С участието на Икономическа полиция са извършени 39 проверки и са съставени 10 акта. С представители на пожарната са извършени 36 проверки и са съставени 8 акта. С КЗП при 18 проверки са съставени 4 акта. При 36 проверки с БАБХ са съставени 6 акта, при 18 проверки с РЗИ са съставени 6 акта.
В този период са проверени 13 128 автомобила, които зареждат търговски и туристически обекти.
Най-честите нарушения са липсата на касов апарат, липса на здравни книжки на работниците, разлика в посочения оборот и касовата наличност, липсата на регистрация на дадените фирми.
При проверките са задържани 607 кутии цигари без бандерол, 108 кг. нарязан тютюн и 50 литра алкохол без акциз.
По данни на Ваня Димитрова, Директор на Дирекция „Контрал“ към НАП Варна, най-често злоупотребите и нарушенията се засичат чрез използването на таен клиент.
Дамата обясни, че техните цифри са по-различни от тези на полицията, тъй като техните проверки включват и област Добрич.
По нейна информация заповед за затваряне имат 100 обекта, а 50 от тях са вече запечатани.
Масова практика на собствениците им обаче била след затваряне те да регистрират нова фирма, с която да продължат дейността си.
Проверявани са хотели, места за настаняване и къщи за гости. При 50 обекта са иззети от касите оборотни средства, тъй като техните собственици били длъжници на приходната агенция.
Служители на отдел „Фискален контрол“ към НАП са проверили също 16 200 автомобила, които извършват доставки на стоки за магазини, заведения и хотели и минават през КПП-тата.
Те са пренасяли стока за 11 650 000 лв., допълни г-жа
Димитрова.
Източник: Варна 24
 
<
Николай Караколев