Начало » Интересно » Драстично са намалели кражбите на коли във Варна и областта

Драстично са намалели кражбите на коли във Варна и областта

Драстично са намалели кражбите на автомобили във Варна. Това стана ясно по време на пресконференция днес в ОД МВР, на която бе отчетена криминалната престъпност за първото полугодие на тази година.

Докато през миналата година за периода от януари до края на юни откраднатите возила са били 157, то броят им тази година е 74. Сравнително ниска обаче остава разкриваемостта. Миналата година са спипани 8 автоджамбази, а тази задържаните са 11.
По думите на Андрей Ангелов, зам. -началник на ОД МВР, миналата година са проведени редица мероприятия с превантивна цел, които са дали добри резултати в тази насока. Били са задържани много от известните на полицията крадци, които месечно задигали над 10 автомобила. Най-често се крадели среден клас автомобили.
Стана ясно, че регистрираните през първата половина на годината умишлени убийства са 3. И трите са разкрити и има заведени досъдебни производства.
От януари до края на юни има регистрирани 10 изнасилвания и заведени 8 досъдебни производства. Разкрити са пет от тях.
Извършените грабежи за същия период са 73 при 71 за същото време през миналата година. Разкрити до момента са 26.
По линия на наркотиците са задържани малко над 46 кг. хероин, 318 гр. кокаин и 570 гр. канабис. Разкрити са също две нарколаборатории на територията на Варна и областта и в тази връзка са задържани доста лица.
Постоянна величина остават джебчийските кражби, като тази година са извършвани предимно от гастрольори, а нашите джебчии търсели по-добра плячка в чужбина и други градове.
Един от сериозните проблеми остават телефонните измами. Техните извършители също били гастрольори, които прозвънявали жертвите си от номера, регистрирани по границата към чужди мобилни оператори. Тук за тях работели мулета, които прибирали парите.
Последният фрапиращ случай е от вчера, когато лице, за което се знае, че има леки умствени отклонения, е хвърлило през терасата на няколко транша над 16 000 лв. Мъжът е получил наскоро наследство, за което телефонните измамници са имали предварителна информация.
Източник: Варна 24
 
<
Николай Караколев