Начало » Общност » Водата на варненския плаж била с отлично качество

Водата на варненския плаж била с отлично качество

Къде са най-подходящите за къпане места край плажовете и има ли такива, които трябва да бъдат избягвани заради замърсяване – това е информация, която, за съжаление не можете да получите направо на плажа, но можете да намерите на сайтовете на регионалните здравни инспекции.

Във Варна през летния сезон чистотата на морската вода се изследва два пъти месечно във всичките 23 зони за къпане.Тринайсет плажа в региона на Варна са с отлично качество на морската вода. Те са в Камчия, Бяла, Златни пясъци, Слънчев ден, Светите Константин и Елена, Фичоза, Паша дере и Шкорпиловци. В самия град най-чиста е водата на „Буните“, според доклада на Европейската комисия за околната среда. С лоши показатели е Офицерският плаж, а със задоволителни – Централният, Южният и плажът в Аспарухово.

Д-р Веселина Божилова от Регионална здравна инспекция – Варна споделя: „Към момента всички зони по нашето крайбрежие са добри. Пунктовете, които са показали по-колебливи резултати това са Офицерски плаж, Централен, Южен и Аспарухово, се вземат три пъти месечно.“

Класификацията на плажовете и всички резултати от пробите за качеството на морската вода са публикувани на сайта на здравната инспекция.

„Всеки, който накъдето се е запътил, може да отвори, да погледне как е тази класификация и да си реши, че отива към еди-коя си зона, но тя не му харесва чак толкова много, защото съседната зона за къпане е с отлично качество.“, допълва д-р Божилова:

Андрей Георгиев се информира за качеството на водата от новините. Ето какво мисли той: „Доколкото гледах в предишни емисии, съм гледал, че уж е добре и да се надяваме, че е добре.“

От здравната инспекция съветват преди да тръгнем на море, да проучим зоната за къпане на плажа, който искаме да посетим, за да не останем разочаровани.

Източник; Варна 24

 
<
Николай Караколев