Начало » Общност » Институт по рибни ресурси-Варна: Запасът на трицона е относително стабилен и не се регистрира преулов

Институт по рибни ресурси-Варна: Запасът на трицона е относително стабилен и не се регистрира преулов

Запасът на трицона е относително стабилен и не се регистрира преулов. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна доц. д-р Елица Петрова, директор на Института по рибни ресурси във Варна.

По думите й в Черноморския басейн видовете риби са над 230, но част от тези видове се срещат рядко.

„Обект на промишлен риболов са сравнително ограничен брой, не повече от 20 вида. Това са калкан, трицона, сафрид, хамсия, паламуд, лефер. За съжаление запасите в Черно море не са в добро състояние“, допълни доц. д-р Елица Петрова. Голяма част от тези видове са застрашени поради преулов и замърсяване. Това важи главно за рибните видове, които имат висока пазарна стойност.

„На първо място това е калканът. Неслучайно и този вид е най-застрашен от нерегламентиран улов. А след като страната ни бе приета в ЕС, ежегодните оценки на неговото състояние стават задължителни. Другият квотен вид, който подлежи също на ежегодно наблюдение, това е трицоната. Изследванията през последните години показват, че запасът е относително стабилен и не се регистрира преулов. Трицоната се оказва единственият вид, който все още не е застрашен“, каза още доц. д-р Елица Петрова.

Източник: Морето нет

 
<
Николай Караколев