Начало » Общност » Хор „Космически гласове“ с живо изпълнение във Варна

Хор „Космически гласове“ с живо изпълнение във Варна

Модулът „На границата с класиката“ на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ изкушава публиката с проекти, които прехвърлят мостове между различните жанрове и стилове в музиката.

Финалът на този кросоувър цикъл от концерти на най-големия варненски фестивал е в събота – 12 август, с гостуването на един от най-добрите български хорове – „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева, научи Moreto.net.

Ден преди хористите да тръгнат към морския град, диригентът на хора Ваня Монева сподели: „Идваме във Варна с пъстра програма с голям жанров диапазон, в нея ще откриете и църковни песнопения, и фолклор, и песни от нашето съвремие, а и превърнали се в класически за българската музика произведения на големите ни композитори, обработвали фолклорни теми. Надявам се това да привлече взискателната варненска публика. Ние помним с много топло чувство последната си среща с фестивалната публика на „Варненско лято“ преди три години, когато гостувахме в друг, съвсем различен проект, заедно с перкусионния ансамбъл на Таня Колева.

Сред бисерите на хора, които ще чуем на концерта, са едни от най-обичаните български песни – „Нено ле, Нено хубава“, „Рано рани“, „Злато моме“, „Полегнала е Тодора“, „Дилмано, Дилберо“ . Но ще чуем и друг тип композиции като песни на Андрю Лойд Уебър.

Хор „Космически гласове“ е един от най-популярните български фолклорни хорове и едно от културните богатства на България днес. Хорът е основан през 1994 г. от диригента Ваня Монева и мениджъра Емил Минев. „Космически гласове“ впечатлява с богата палитра на музициране в различни стилове – обработен фолклор, църковна музика, съвременни джаз и поп проекти, кантатно-ораториална музика, филмови и театрални продукции, world music.

Ваня Монева е сред ярките имена в историята на българското хорово изкуство. Носител е на множество награди: за принос за развитието на българската култура „Златна книга“, 2011 г., ECHO на немските музикални продуценти за компакт-диска Bulgarian Soul с Веселина Кацарова, 2003 г., „Златно перо“ за принос към българската култура, 2001 г., Специалната награда на „Салон на изкуствата“, НДК, 2000 г. и много други. Преди „Космически гласове“, Ваня Монева е главен художествен ръководител и диригент на „Мистерията на българските гласове“, Женски народен хор при БНР, Представителен смесен хор „Алеко Константинов“, Хор на софийските девойки, Представителен смесен хор „Петко Стайнов“и хорова школа – Казанлък.

„Бояна на порти седеше“,“Мама Рада думаше“, „Дилмано, Дилберо“, „Руфинка болна легнала“, „Тебе поем“, „Ирино, бяла тракийко“ – това е само малка част от невероятния и изключително стойностен репертоар на формацията, който, поднесен от „извънземните“ гласове на певиците, не само защитава името Космически, но е в състояние да развълнува всяко сърце и да изправи на крака всеки, който се докосне до тяхното изкуство.

Хор „Космически гласове“ е участвал на фестивала „Варненско лято“ 2014 заедно с „Младежки перкусионен ансамбъл“ с ръководител Татяна Колева.

Началото на концерта на 12 август е от 21:00 в Английския двор на Археологическия музей.

Източник:Морето нет

 
<
Николай Караколев