Начало » Общност » Претоварват лодките за разходки по Камчия заради бързи печалби

Претоварват лодките за разходки по Камчия заради бързи печалби

 

Огромен проблем изпитват това лято проверяващите от Морска администрация във Варна заради претоварване на корабчета за туристически разходки по река Камчия.

Собствениците тази година са много нагли и редовно качват повече от допустимия брой пътници, за да натрупат колкото може по-голяма печалба. Никой обаче не се съобразява, че само няколко души на борда над разрешеното, могат да обърнат лодката, коментира за Moreto.net шефът на Морска администрация във Варна, кап. Валентин Енчев.

По думите му тази година в курорта безобразието е на много високо ниво. Затова и инспекторите са принудени да ходят там почти всеки ден на изненадващи проверки. Това пък коства голям финансов и кадрови ресурс.

Лодките за разходки по Камчия са на специален режим, защото навлизат в защитена зона. На ден могат да оперират максимум до пет съда. Същевременно регистрираните корабчета са 13 и затова се налага да упражняват дейност на смени.

Това обаче означава страшна борба за клиенти. Собственици и капитани се стремят да направят възможно най-голям оборот и това води до постоянното желание да претоварват, обясни кап. Енчев.

По думите му, нарушителите не се стряскали дори от наложените глоби. От началото на сезона до момента са издадени 4 акта, отделно има и няколко фиша. Размерът на санкцията обаче е между 50 и 250 лева и това никак не ги респектира. Само няколко човека отгоре и глобата се избива за по-малко от един ден. Таванът на повторните глоби от 250 лева пък също няма възпитателен ефект. Нещо повече – собствениците се предупреждават едни други още докато усетят, че проверяващите са слезли от колите си. И така много често дори се разминават със санкции.

Въпреки хитруванията на хората от бранша, съветът на кап. Енчев е самите посетители също да внимават за натовареността на корабчетата. По думите му най-важното, за което трябва да следят пътниците е на лодките да има табели. На тях трябва да е изписан максималният брой на лицата, който могат да се качат, като в цифрата се включва и екипажът.

Когато се качиш и видиш, че при указание за 12 човека на борда са се качили 15, трябва да знаеш, че тази лодка може да се обърне. Възможно е да видите нещо интересно отстрани покрай дърветата в реката, да станат всички прави от единия борд и да се случи най-лошото“, предупреди за опасностите кап. Енчев.

За разлика от лодките по Камчия, при които тази година тотално се пренебрегват правилата за безопасност, пиратските корабчета, возещи туристи в морето и във Варненското езеро се явяват пример. На тях всичко им е подредено, а и те са предназначени за много повече хора. Собствениците си спазват графиците с туроператорите, обобщи шефът на Морската администрация.

Източник: Морето нет

 
<
Николай Караколев