Начало » Девня » Девня в Топ 3 на общините с най-добри финансови показатели

Девня в Топ 3 на общините с най-добри финансови показатели

Девня влезе в челната тройка на общините с най-добри финансови показатели за второто тримесечие на 2017 година. Това става ясно от публикуваните от Министерството на финансите данни за състоянието на общините за отчетния времеви период. Девня е класирана на достойното трето място след комплексен анализ на показателите на общините за финансова самостоятелност, финансова устойчивост и инвестиционна активност, просрочени задължения, поети ангажименти и задължения за разходи.

„Удовлетворен съм от този резултат, който е пряко следствие на строгата финансова дисциплина, която наложих още при встъпването си в длъжност преди близо 2 години“, коментира кметът на Община Девня Свилен Шитов. Само за една година неговият финансов екип успя да изчисти напълно заварените от предходното управление дългове, чийто общ размер възлизаше на близо 2.5 млн. лева. Сред първите мерки за редуциране на задълженията бяха намаляване на възнагражденията на кмета, на цялата общинска администрация и общински съвет, както и на кметовете на кметства в съставните села. Разходите на Общината бяха сериозно оптимизирани, а данък „сгради“ бе увеличен за юридическите лица.

Първенец в класацията е Варна, като според анализа тя е и сред общините, формиращи най-голям излишък по бюджета си за второто тримесечие на 2017-а редом със Столична община, Пловдив, Ямбол, Бургас и Русе. На второ място след комплексния финансов анализ се нарежда Община Самоков. София, Пловдив и Бургас заемат съответно осмо, шесто и четвърто място в класацията на Министерството на финансите.

Източник: Варна 24

 
<
Николай Караколев