Начало » Интересно » „Филателно море“ показва във Варна картичка от военнопленнически лагер в „Осака“

„Филателно море“ показва във Варна картичка от военнопленнически лагер в „Осака“

Редки и ценни картички и марки, свързани както с корабоплаването ни и корабостроенето, но и с морската ни история, с отделни личности, с романтичните морски пътешествия, а и околосветското плаване на капитан Георги Георгиев, могат да бъдат разгледани във Варна до 31 октомври. Изложбата „Филателно море“, която беше открита официално във Военноморския музей е посветена на 138-ата годишнина на Българския военен флот и включва над 100 екземпляра пощенски марки, картички и печати.

Едни от най-интересните експорани са част от архива на кап. I ранг Димитър Добрев. Любопитни са картичките, които той получава от своя колега кап. лейтенант Солаков през Първата световна война. Те не само са подпечатани с печата на беломорската част, с което представляват рядкост, но и на гърба им Солаков е нарисувал собственоръчно обстановката, в която те се намират, това, което са изградили като условия за българските военноморски части.

Има и картички, изпратени от кап. Добрев по време на неговия плен в Япония, където е бил доброволец по време на Руско-Японската война. На тях може да се прочете печат: Военнопленнически лагер „Осака“. Сред интересните експонати има и такива, свидетелстващи за войната между Египет и Израел. Тогава българският кораб „Васил Левски“ и още 10 чужди плавателни съда са пленени в Мъртво море – Голямото горчиво езеро. По време на този престой по инициатива на кап. Иван Чакъров са изработени проекти за марки и самите марки са отпечатани. След това те са изпращани с корабните печати с пликове – специални, много интересни и уникални издания.

Най-старите образци, показани в изложбата „Филателно море“ са от началото на 20 век, обясни директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева. Това са картички с печати на български кораби: на парахода „Борис“ на Българското търговско параходно дружество, на парахода „България“, дарена от колекционера от Варна Красимир Щерев, на учебния крайцер „Надежда“ и други с други военноморски организации и формирования.

С изложбата се показват и други събития, свързани с юбилеи. Например 100 години търговско плаване, 100 години корабостроене. Последният експонат са марката и специалният плик, издадени по повод 100-годишнината на Българската морска авиация.

В изложбата е отделена специална част, която показва как някои от марките са се превърнали в официално утвърдени образци. Така например може да се види копие на утвърдителната резолюция на съответния министър за марка с кораба „Персенк“.

Източник: Морето.нет

 
<
Николай Караколев