Начало » Общност » Съветват директори на забавачки във Варна как да намалят пластмасата

Съветват директори на забавачки във Варна как да намалят пластмасата

Една детска градина може да генерира отпадък от над 200 000 пластмасови чашки годишно. Всички тези боклуци попадат в природата и могат да бъдат опасни за човешкото здраве. Неподозиран риск крият така наречените микропластмаси, които могат да попаднат в морето чрез различни препарати и козметиката дори. За да може промяната да започне още от забавачката обаче, активисти от „Грийнпийс“ поканиха днес на среща директори на детски градини от Варна.

Според ръководителя на организацията за България Деница Петрова, тъй като малчуганите пият вода в чаши за еднократна употреба, на практика всяка година се генерират огромни пластмасови сметища. Екоактивистите са убедени, че детските градини могат да послужат за пример в тази насока като на децата започнат да се дават метални или керамични чаши за многократна употреба.Този тип съдове са подходящи и за различни фестивали, по време на които също се генерира голямо количество боклук.

В ежедневието си всички ние можем да помогнем за решаването на проблема със замърсяването на моретата и океаните, убедена е Деница Петрова, която е във Варна с кораба на „Грийнпийс“ „Рейнбоу Уориър“ за кампанията „Свободни от пластмаса“. въпрос на навик е да започнем да отказваме найлоновата торбичка в хранителния магазин и да използваме такава от плат, категорична е тя.

Според Деница Петрова ако хората знаят, че в пастата им за зъби има пластмаса и това може да навреди на морските обитатели, те биха избрали друго. Тя смята, че хората трябва да могат да си представят, че една изхвърлена в морето край Варна найлонова торбичка може да стигне дори до бреговете на Индия, но няма как да изчезне на друга планета.

Източник: Moreto.net

 
<
Николай Караколев