Начало » Култура » Не пропускайте да надникнете във Военноморския музей, струва си

Не пропускайте да надникнете във Военноморския музей, струва си

Във Военноморския музей може да бъде видяна изложбата с над 100 експоната с филателна стойност, свързани с корабоплаването, корабостроенето, морското образование, пътешествията и водните спортове. Тя е посветена на празника на Българските военноморски сили и на тяхната 138-а годишнина.

Редки екземпляри картички, подпечатани с печата на параходите „Борис“ и „България“, от началото на ХХ век са сред експонатите. Показани са и специални издания, свързани с юбилеи на Българските военноморски сили, на търговското корабоплаване и на различни морски организации и предприятия. Сред най-ценните филателни издания са пощенските картички от 1905 г. на капитан Димитър Добрев от времето, когато е бил военнопленник в лагер в Осака, Япония. Вниманието на специалистите привличат и рисуваните картички с печати от Дедеагачкото комендантство от 1915 г. и ръчно рисуваните върху стари навигационни карти проекти за картички на Иван Сакъзов (капитан на кораба „В. Левски“) от голямото Горчиво езеро в Суецкия канал (1967 – 1974).

Интерес представляват марки и филателни издания, посветени на околосветското плаване на капитан Георги Георгиев (1976 – 1977) и на семейство Папазови (1979 – 1981). За реализирането на темата „Филателно море“ помогнаха с образци от личните си колекции и варненски филателисти.

На откриването на изложбата присъстваха командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, началник Щаба на ВМС – капитан I ранг Георги Пенев, представители на местната власт, много приятели на музея и пристрастни към темата бивши и настоящи моряци.

Изложбата „Филателно море“ ще остане в зала „Морски сговор“ на Военноморския музей до 31 октомври 2017 г.

По повод предстоящия празник на Военноморските сили, на 13 август /неделя /, Военноморският музей обявява Ден на отворени врати.

Източник; Варна 24

 
<
Николай Караколев