Начало » Политика » Цачева: До края на годината приемаме новия антикорупционен закон (видео)

Цачева: До края на годината приемаме новия антикорупционен закон (видео)

Ангажиментът на правителството е до края на настоящата година България да има приет Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

С него ще се създаде единна структура, която да следи декларираните доходи и имоти от лицата на определени властови позиции. Изпреварващо ще се анализират източниците за обогатяване на едно лице на управленческа позиция. Това коментира днес във Варна министърът на правосъдието Цецка Цачева, предаде репортер на Moreto.net.

По думите й с новия закон ще се постигне справедливостта, която всички са очаквали – да се отнема имущество на хора, които са се възползвали от положението си и да се дава на държавата и местни структури. 30 процента от него пък ще отиват за социални нужди.

Тя коментира още, че с новия закон част от функциите на БОРКОР и ДАНС ще се запазят, но отхвърли обвиненията на БСП за механичен сбор от звена, които така или иначе до момента са имали правомощия за борба с корупцията.

Що се отнася до законопроекта, лансиран от левицата, Цачева заяви, че ако е имало резултат в борбата с корупцията още от кабинета на Пламен Орешарски, нямаше да се налага сега приемането на нова нормативна база.

“Още повече, че западните ни партньори отрекоха тази възможност. Тя не води до затваряне на цикъла анализ-сигнал-информация-разследване и обвинение”, каза още правосъдният министър.

Тя коментира темата във връзка с изявите в публичното пространство на лидера на БСП, Корнелия Нинова, че този закон не отговаря на интересите на българското общество.

Цачева отхвърли твърденията, че законопроектът, предложен в момента на страницата на парламента е механичен сбор от структури, имащи задачата да противодействат на корупционни практики. Изцяло нов е единният орган, ясно са разписани неговите правомощия, задължения, обясни тя и припомни, че финалните обсъждания ще се проведат от 11 часа на 1 септември в зала “Изток” на Народното събрание”.

Цачева заяви, че проектът, предложен от левицата се отличава по два пункта със сегашния. Първият – че се предвиждат възможности за разследващи функции на новия антикорупционен орган, наречен от тях специална агенция. С това по същество се прави механичен сбор от правомощия, които вече са отречени.

Другата отлика е в начина на структуриране на ръководството на този единен орган. Стигнахме до извода председателят на този единен орган следва да се избира от председателя на Народното събрание. Именно парламентарната група на БСП в предходното Народно събрание два пъти гласува против двата проекта, известни като законопроектите “Кунева”, коментира още Цецка Цачева.

 
<
Budnavarna