Начало » Култура » Изложбата „Алиса и други приключения на Ясен Гюзелев“ откриват тази вечер във Варна

Изложбата „Алиса и други приключения на Ясен Гюзелев“ откриват тази вечер във Варна

Арт галерия „Папийон“ представя „Алиса и други приключения на Ясен Гюзелев“ с непоказвани досега графики по известни негови илюстрации и цветни рисунки. Ясен Гюзелев е сред най-изтъкнатите съвременни майстори на илюстрацията, признат по света, издаван и излаган в страни с дълголетни традиции в жанра. Изящното му умение на художник е оценено и търсено от издателите и читателите в много страни по света, като творчеството му е следено от редица колекционери в и извън границите на България. Книгите, илюстрирани от него се издават и на шведски, френски, португалски, гръцки, японски. Високото му признание се допълва и от спечелването му на редица награди, като: „Luchs“, награда от радио Бремен и „Die Zeit“ за „Пчелната царица“; за илюстратор на годината – ’94 illustrators of the wear award, Болоня (1994); наградата на Buchkunst foundation, Германия (1997); „Luchs“, награда от радио Бремен и „Die Zeit“ за „Алиса в страната на чудесата“ (2000); диплома от „Златният молив на Белград“ (2001); награда за книга на Независимите издатели, САЩ (2002); награди на Американския институт за графични изкуства (2002, 2003, 2004); „Luchs“, награда от радио Бремен и „ Die Zeit“ за „Дон Кихот“; Сребърен медал от Асоциацията на илюстраторите, Ню Йорк (2004); наградата на издателство „Хр.Г. Данов“ за „Алиса в страната на чудесата“ (2010).

Неговото изкуство се характеризира с брилянтна и прецизна техника, нежен колорит, фина и точна рисунка, създадена от върхът на четката, перото или молива, вдъхновена от италианския и нидерландския Ренесанс, от добрите реалистични и модернистични школи от XIX век до Сецесиона. Ясен подхожда към всяка история по различен начин, от различен ракурс и поглед. Творбите му са модерни в своята идея за дизайн, гледни точки, контраста между светлина и тъмнина. Характерно за него е играта с перспективата в пространството, която още по-убедително въвлича зрителя в историята и сцената.

В тази експозиция за пръв път пред публика ще бъдат показани графики по сюжети от известните му илюстрации от „Алиса в страната на чудесата“, „Алиса в огледалния свят“, „Приключенията на Пинокио“, „Приключенията на Оливър Туист“, „Кралят на златната река“ от Джон Ръскин /неиздавана книга в България/, детайли от карти „Таро“, както и няколко цветни рисунки. Приказната атмосфера ще бъде допълнена от присъствието на издадените книги с негови илюстрации.

Колекцията от творбите на Ясен Гюзелев може да бъде видяна в изложбения салон на галерията от 22 август до 11 септември 2017 г.

На вернисаж – 22.08.2017 /вторник/ от 16:00 ч. до 20.00 ч. в изложбения салон на арт галерия Le Papillon посетителите ще имат възможност да се срещнат с талантливия художник Ясен Гюзелев.

Източник: Moreto.net

 
<
Николай Караколев