Начало » Интересно » „Любовта е лудост“ завладява Варна, гледаме над 100 филма

„Любовта е лудост“ завладява Варна, гледаме над 100 филма

На 25 август за 25-и път по червената пътека на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“ във Варна ще преминат много любими български звезди от екрана и театралната сцена, и видни чуждестранни гости.

Ежегодният кинофорум „Любовта е лудост“ е очаквано и вълнуващо събитие. Като инициатор и организатор на тази престижна проява, Фестивалният и конгресен център отново има амбицията да предложи най-доброто от големия екран – в конкурсната международна програма, конкурсния младежки модул, съпътстващите панорами на чуждестранни кинематографии, ретроспекции на българско кино.

Над 100 филма ще бъдат показани в тазгодишното издание на фестивала „Любовта е лудост“, който ще продължи до 3 септември и за поредна година ще превърне Варна в бляскава киностолица.

Очакват се любимците на цяла България: Татяна Лолова, Гинка Станчева, Емилия Радева, Людмил Стайков, Николай Волев, Борис Луканов, Мариус Донкин, Камен Воденичаров, Башар Рахал, Йосиф Шамли, Антон Радичев, Иглика Трифонова, Иван Ничев, както и чуждестранни гости от Естония, Исландия, Унгария, Дания, Великобритания, Украйна, Турция, Индия, Румъния, Македония, Индонезия, Русия, Италия, Молдова. По червената пътека ще минат и младите, и популярни актьори Бойко Кръстанов, Александър Алексиев, Рая Пеева, Явор Бахаров, Лорина Камбурова, Яна Титова и други.

Публиката в морската столица ще има възможност да се наслади на изключително богата програма с филмови ленти от целия свят. Откриването ще постави с руската продукция „Анна Каренина. Историята на Вронски“ от 19.00 часа на 25-ти август.

Самата конкурсна програма ще поднесе общо 12 филма. Сред тях има произведения от Полша, Русия, САЩ, Индонезия, Иран, Турция, Естония, Украйна, Франция, Исландия, Унгария и Дания. Журито, което ще оценява лентите, е с председател Иглика Трифонова. Останалите членове са от Унгария, Молдова, Дания и Русия.

Новото тази година е, че по време на фестивала ще се състои младежка конкурсна панорама. Тя ще представи общо 10 филма, които ще бъдат оценявани от специално формирано младежко жури, подбрано чрез конкурс.

Допълнителен цвят на фестивала ще дадат панорамите на руско, унгарско, датско и индонезийско кино.

Сред гостите на 25-тото издание на „Любовта е лудост“ ще бъдат Христо Гърбов, Васил Михайлов и Емилия Радева. Актрисата ще получи голямата награда на фестивала за приноса си за развитието на българското кино. За първи път у нас ще бъде прожектиран филм с нейно участие от 1957 година. В „Легенда за любов“ Радева си партнира с Апостол Карамитев.

По време на тазгодишното издание на фестивала публиката ще може да гледа прожекция на филма „Любовта е лудост“, който всъщност дава името на форума. Лентата е на Васил Гендов и е заснета преди точно 100 години.

Голямата награда на фестивала ще получи актрисата Емилия Радева за нейния голям приност към българското кино. За първи път ще бъде показана българо-чехословашката продукция „Легенда за любов“ от 1957, в която тя си партнира с Апостол Карамитев. Филмът не е прожектиран в България до момента.

Източник: Moreto.net

 
<
Николай Караколев