Начало » Общност » Безплатни прегледи за перде на окото ще се проведат във Варна

Безплатни прегледи за перде на окото ще се проведат във Варна

Безплатни прегледи за перде на окото ще се проведат във Варна в рамките на националната кампания „Право на зрение“.

Целта на кампанията е предотвратяване на слепотата чрез ранно откриване на заболяванията, които най-често я причиняват. На първо място сред тях е катарактата (перде на окото).

Кампанията се провежда от Института за здравно образование със съдействието на специалисти-офталмолози.

Във Варна прегледите ще се проведат в петък – 8 септември, от 10.00 до 12.30 часа в Център за зрение „Професор Групчева“, на ул. „Евлоги Георгиев“ 4.

Задължително е предварителното записване на тел. 052 644 632.

Прегледите са предназначени за хората над 60 години, които нямат поставена диагноза „перде на окото“.

Симптомите на пердето са замъглено и двойно виждане, избледняване на цветовете, честа смяна на очилата. Благодарение на достиженията на офталмологията пердето вече се премахва за минути при амбулаторна процедура, а зрението може да стане дори по-добро отпреди.

В рамките на кампанията „Право на зрение“ в България миналата година бе направен очен скрининг на над 1000 души. При половината от тях бе констатирано очно перде.

По данни на СЗО в целия свят има 37 милиони слепи и 161 милиона души с влошено зрение. На всеки пет секунди в света ослепява по един възрастен човек, а всяка минута – едно дете. ¾ от тези случаи са лечими или предотвратими. По данни на СЗО, ако не се вземат мерки, към 2020 г. числото на слепите в света ще се удвои и ще достигне до 75 милиона души. В програма „Право на зрение 2020″ членуват международни браншови офталмолозични съюзи, пациентски и лекарски организации, НПО. Те организират семинари, тренинги, информационни кампании, безплатни скрининги и др.

 

Източник: Moreto.net

 
<
Николай Караколев