Начало » Общност » Дворецът на културата и спорта във Варна на 49 години

Дворецът на културата и спорта във Варна на 49 години

Един от символите на Варна днес става на 49 години. Дворецът на културата и спорта, популярен сред варненци като Спортна зала, е открит на 6 септември 1968 година. Отличава се с авангардната си визия и за близо половин век съществуване може да се похвали с над 20 конгреса и над 70 фестивала.

В една от класациите на ООН за развитието на туризма по света през 60-те години курортът „Златни пясъци” попада в челната тройка със специално подчертани предимства на рядко срещано съчетание на море и горски масив, на екологично чисто море и просторни плажове. Това е една от причините и градът да стане притегателен център за организаторите на международни симпозиуми, конгреси и други престижни прояви, се отбелязва в книгата „Дворецът на Варна”, издадена през 2003 г. по повод 35 години от създаването на ДКС.

Строителството на Двореца на културата и спорта трае две години, като започва на 28 октомври 1966 година на мястото на бившия колодрум. От обекта са извозени 50 000 куб. метра пръст и скална маса. Само тротилът, употребен за взривяване, е повече от 20 тона.

Всеки жилищен блок представляваше играчка в сравнение с изграждането на Спортната зала, споделя Никола Младенов, ръководителят на бригадата зидаро-кофражисти.

В пика на строителството, през последните пускови месеци, на обекта се трудят от 1300 до 1400 души, включително и работниците, които оформят екстериора. Заслужава да се отбележи и фактът,че за първи път в страната се изпълнява алуминиева дограма в този род и с толкова голяма квадратура.

При строителството на многофункционалния комплекс всички документи носят името Спортна зала-Варна. Впоследствие сградата получава името Дворец на културата и спорта, защото звучи по-добре, разказва Мария Ботева, тогава началник на отдел „Капитално строителство” в Градския народен съвет.

Имало е предложение съоръжението да се казва Дворец на спорта. Надделява обаче мнението, че трябва да бъде Дворец на културата и спорта.

Дворецът е тържествено открит на 6 септември 1968 г. с концерт-събрание за всички участници в строителството и техните семейства. Само дни по-късно съоръжението става домакин на първата голяма проява – Световният конгрес на стоматолозите (16-22 септември 1968).

Под шапката на Двореца през годините са се провеждали много световни и европейски първенства, над 170 изложения и панаири, безброй спектакли и концерти. Спорта зала е била домакин и на Мелодия на годината. През далечната 1981 г. концерт тук изнася и неповторимата Тина Търнър. В зала „Конгресна” са се изявявали и Жилбер Беко, Матиа Базар, Прешъс Уилсън, Супермакс, Филип Киркоров и Тату. Последната голяма зведа, която изнесе концерт тук, бе Цеца Величкович.

 

Източник: DarikNews.bg

 
<
Николай Караколев