Начало » Общност » В „Камчия“ започва VІ Международен фестивал на студентите, изучаващи руски език

В „Камчия“ започва VІ Международен фестивал на студентите, изучаващи руски език

Санаторно-оздравителният комплекс «Камчия» събира за трети пореден път студентите от най-престижните университети на Европа и Азия, които изучават руски език. От 11 до 16 септември 2017 г. повече от 300 младежи от 15 страни ще се включат в шестото издание на Международния фестивал на студентите, изучаващи езикът на Пушкин „Друзья, прекрасен наш союз“. Събитието е организирано от Фонд «Руский мир» и Фондация «Устойчиво развитие за България», с подкрепата на Посолството на Руската федерация в България.

В „Камчия“ пристигат млади хора от Германия, Унгария, Гърция, Грузия, Испания, Италия, Македония, Молдова, Полша, Русия, Румъния, Словакия, Турция и Китай. България ще бъде представена от пет отбора – от университетите във Варна, Велико Търново, Пловдив, Шумен и София. Възпитаниците на реномираните университети, които владеят руски език поне на ниво В1, ще имат възможност да обогатят знанията си, да почувстват руската литература, изкуство и култура. Те ще покажат своите таланти, ще намерят нови единомишленици и приятели. Празникът на знанието и младостта в „Камчия“ ще бъде и място за културен обмен и популяризиране на страните, градовете и университетите им.

Церемонията по откриването на Фестивала ще започне на 12 септември от 10,00 ч. в киноконцертната зала „Черноморски“ в СОК „Камчия“. Присъствие е потвърдил Владимир Кочин – изпълнителен директор на фонд „Русский мир“ – една от най-големите руски обществени организации, занимаващи се с популяризирането на руския език и култура, а също и с програмите за изучаване на руски език по света. Поканени са представители на националната и местните власти, известни български общественици, дипломати, ректори на университети и др.

Тази година фестивалът е посветен на великия руски поет Александър Пушкин, чиито стих е вплетен в името на форума. Студентите от Московския държавен университет „М.В. Ломоносов“ ще представят творчеството му, а веднага след това ще се проведе и конкурс по произведенията на поета. На дискусионните площадки студентите, техните преподаватели и експерти ще обсъждат проблемите при изучаването на руския език като чуждестварен в Европа и Азия.

На 14 септември участниците във фестивала ще поздравят жителите и гостите на Варна – Европейска младежкя столица за 2017 г., с празнично шествие по централните улици на града. На входа на Морската градина те ще пуснат своите пожелания за мир и приятелство към света, изписани на големи бели балони.

Фестивалната програма включва още конкурси за поезия, музикален маратон, представяне на собствени изпълнения с китари около лагерния огън и дори караоке-битка. Големите хумористични студентски игри ще се проведат на плажа. Чуждестранните студенти ще научат много за българските и за руските обичаи и традиции по време на майсторските класове, които подготвя СОК „Камчия“ – керамика, иконопис, изработване на национална кукла от природни материали, цветя от вълна, шевици и др. Традиционен интерес има и към часа по българска национална кухня. Малко преди това участниците ще разберат кои са най-популярните студентски блюда в Русия.

Източник: Петел

 
<
Николай Караколев