Начало » Братушки » Украйна забранява българския език на бесарабските българи

Украйна забранява българския език на бесарабските българи

В Украйна се подготвя скандален законопроект, който може сериозно да наруши правата на българите живеещи там, и на националните малцинства изобщо.

Припомняме, че българската диаспора в Украйна е една от най-големите и ревностно пази своите културно-национални традиции.

 

 

 

Върховната Рада на Украйна одобри нов закон за образованието, който фактически забранява възможността за получаване на образование, на език различен от украинския.

Тоест, ако преведем замисъла, изучаването на български език се забранява, и не само.

 

 

По такъв начин се предполага, че езиците на националните малцинства жиеещи на територията на Украйна, като български, руски, полски, унгарски, румънски, молдовски и други няма да се изуават или ще се учат само в малките класове.

А от 2020 година образованието в Украйна трябва да стане изцяло украинскоезично, според авторите на законопроекта.

Външно министерство на Унгария обяви бойкот на Украйна заради новия закон за образованието, като го смята за изключителен ‘ срам и позор». 

Съобщава се, че външния министър на Унгария Петер Сиярто е разпоредил в тази връзка на унгарските дипломати да ме подкрепят нито една украинска инициатива в международните организации.

Към критика на новия украински закон за образованието се присъедини и Молдова.

Президентът на страната Игор Додон нарече скандалния закон несправедлив и изрази надежда, че Украйна ще се опомни и ще отмени новите норми.

Додон подчерта, че се вълнува, за общността ба румънците и молдовците на територията на Украйна, като по думите на молдовския лидер, диаспорите рискуват да бъдат подложени на денационализация.

 

 

В тази връзка се очаква и реакцията от страна на България, страната, която дава писмеността на цялата славянска цивилизация, а подобен закон нарушава конституционните права на нашите сънародници там, и е посегателство върху българския език.

 

Очаквайте подробности по темата, която ще следим в развитие.

 

 

Интервю: Ася Иванова-Зуан

 
<
Budnavarna