Начало » Общност » Спорт, барбекю и градинка за кучета на едно място в квартал „Левски“ във Варна

Спорт, барбекю и градинка за кучета на едно място в квартал „Левски“ във Варна

Мултифункционална спортно-рекреационна зона с терени за волейбол, мини футбол, детска площадка, фитнес на открито, градинка за разхождане на домашни любимци, малък паркинг и дори място за отдих и барбекю, предлагат да изградят от Икономическия университет във варненския квартал „Левски“. Идеята е всичко това да бъде направено върху два терена, собственост на ВУЗ-а. Те се намират в района на бул. „Христо Смирненски“, до общежитията на Техническия университет и до Военната болница.

Проектът е дело на млади докторанти от учебното заведение, а целта е мястото да се ползва безплатно от обществеността. Разработването му до момента се финансира с близо 8000 лева по програмата „Варна – Младежка европейска столица“ и с още 2000 лева собствено участие. За реализацията обаче тепърва ще се търсят средства, обясни ръководителят проф. Константин Калинков, който преподава урбанистика и комунално стопанство и благоустройство в университета.

На обсъждане с граждани вчера, главният архитект Виктор Бузев приветства идеята и покани авторите на разговор. Според него обаче, в този си вид двата терена са претрупани с много функции. Арх. Бузев обясни, че Общината обмисля идната година да изгради многофункционална площадка в пустеещ сега терен под училище „Черноризец Храбър“. Тя може да бъде допълнена от двете площадки на Икономическия университет, които се намират само на пет минути пеш.

Общата площ на двата терена на Икономическия университет е девет декара. Те обаче се намират в зона, отредена за жилищно строителство с доста високи параметри и плътност от 60 процента. Изграждането на площадките ще е полезно за жителите на квартала, в който в момента липсват достатъчно места за спорт на открито, категорични са авторите на проекта – докторантите Миглена Станева – Тодорова, арх. Антоан Влаев и арх. Димитър Ангелов.

По време на обсъждането вчера, част от присъстващите бяха против изграждането на зона за разходка на домашни любимци. Причината – собствениците на кучета не пазят чистота. Чуха се и мнения против зоната за барбекю, както и съвети за изграждане на игрище за футбол, но върху естествена тревна покривка.

 

Източник: Moreto.net

 
<
Николай Караколев