Начало » Общност » Басейнова дирекция: Варненски плажове не отвеждат отпадните води

Басейнова дирекция: Варненски плажове не отвеждат отпадните води

Плажове край Варна нямат инфраструктура за отвеждане на отпадните води, са установили при проверки през лятото от Басейнова дирекция.
Единият от плажовете е в „Аспарухово“, а другият е „Голям плаж“ в курорта „Св. Св. Константин и Елена“.

Служителите на дирекцията са контролирали през целия август. Общо 106 са проверките – 55 по Северното Черноморие и 51 по Южното.

Издадени са 27 предписания, от които 25 са изпълнени в срок. Съставени са 10 акта – 5 за нерегламентирано заустване на отпадъчни води в Черно море и 5 – за нерегламентирано водовземане, допълниха от Басейнова дирекция.

Проверени са били и 25 пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ), канализационни системи и мрежи по Черноморското крайбрежие. Констатирано бе, че населените места без действащи ПСОВ са: Дуранкулак, Крапец, местност Иканталъка, общ. Каварна, Шкорпиловци, Ахтопол, Варвара, Синеморец, квартал Крайморие-Бургас.

Пречиствателните станции за отпадъчни води без изградено третично пречистване за отстраняване на биогенните елементи са: ПСОВ „Шабла”, ПСОВ к.к. Албена-с.Кранево, ПСОВ Камчия, ПСОВ „Златни пясъци”, ПСОВ „Китен-Приморско“, ПСОВ “Елените” и ПСОВ „Лозенец“, обясниха от дирекцията.

При тях през летния сезон са постъпили сигнали за замърсяване на плажната ивица по цялото черноморско крайбрежие от нефтопродукти.

При проверките присъстваха и концесионерите на замърсените с мазут плажове. Мазутни частици бяха открити по цялата плажна ивица в районите на ,,Златни пясъци“, Обзор, Поморие, Равда-Несебър и на „Каваци“ при Созопол. При проверките не бяха установени брегови източници на замърсяване, казаха екоинспекторите.

 

Източник: Moreto.net

 
<
Николай Караколев