Начало » Девня » Обновяват гробищните паркове на територията на община Девня

Обновяват гробищните паркове на територията на община Девня

По инициатива на кмета Свилен Шитов в Девня започна възстановяване и обновяване на гробищните паркове на територията на цялата община. Тази стъпка бе крайно належаща, тъй като откакто са правени, гробищата не са били поддържани, въпреки че са често посещавани от опечалени граждани. Занемареният им вид създаваше допълнителен дискомфорт на хората, отишли на погребение или да запалят свещ на последния пристан от земния път на свои починали близки и роднини.
Обновяването обхваща петте гробищни парка на територията на общината, като три от тях – в кварталите „Девня 1″, „Девня 2″ и в село Кипра са вече завършени. Ремонтирани и напълно възстановени са обредните зали, някои от които се бяха превърнали в съборетини – с изтърбушени покриви и избити прозорци и врати.
Паралелно с това се поставят нови табла за лепене на некролози, на места се поставят нови огради и порти, а на други се освежават. В обновения гробищен парк в квартал „Девня 1″ беше направена и нова чешма с каменна облицовка.
Предстои обновяването на гробищните паркове в кв. „Повеляново“, където ще бъде сменен покривът на обредната зала, която ще се измаже отвън и отвътре, и в с. Падина, където ще се ремонтира оградата край селската чешма и нейните корита.
 
<
Николай Караколев